ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Νέα καραβάνια προσφύγων ξεκίνησαν χτες από τα σερβοκρατούμενα προάστια του Σαράγεβο. Εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω είδηση, υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για νέα μαζική έξοδο προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή ο Γκόικο Κλίτσοβιτς, υπεύθυνος για τη μετεγκατάσταση των Σέρβων, ανακοίνωνε στο Πάλε ότι μέσα στις επόμενες τρεις μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση 50.000 Σερβοβόσνιων από τα προάστια του Σαράγεβο, τα οποία πρόκειται στις 19 Μάρτη να τεθούν υπό τον έλεγχο της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας...
Η απομάκρυνση των Σερβοβόσνιων έχει αρχίσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οπως μετέδιδαν τότε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκατοντάδες Σερβοβόσνιοι εγκατέλειπαν ομαδικά το προάστιο Χατζίτσι. Χτες, αναφέρθηκε η αποχώρηση δεκάδων άλλων από το προάστιο Βόγκοσκα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, τόσο σε σχέση με τον αριθμό των νέων προσφύγων, όσο και σε σχέση με την κατεύθυνσή τους...
Πάντως, οι αρχές του Πάλε υποστήριξαν ότι πρόκειται για μία νέα μαζική έξοδο Σερβοβοσνίων από τα προάστια του Σαράγεβο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γκόικο Κλίτσοβιτς (υπεύθυνος μετεγκατάστασης των Σέρβων), στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο SRNA, μέσα σε τρεις μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η μαζική έξοδος 50.000 Σερβοβόσνιων από τα προάστια του Σαράγεβο, που θα δοθούν στην κροατο-μουσουλμανική ομοσπονδία, προς άλλες περιοχές, όπως το Μπράτουνατς, η Σρεμπρένιτσα, το Ζβόρνικ, το Μπρτσκο και το Πάλε. Ο Κλίτσοβιτς πρόσθεσε ότι "θα δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όλους τους Σέρβους που θέλουν να φύγουν και να μετεγκατασταθούν σε περιοχές του ανατολικού τμήματος της (βοσνιο) σερβικής Δημοκρατίας". Τόνισε, μάλιστα, ότι "δεν πρέπει να παραμείνει ούτε ένας Σέρβος στις περιοχές που θα περιέλθουν στον κροατο-μουσουλμανικό έλεγχο, διότι είναι γνωστή η μεταχείριση που τους επιφυλάσσει το καθεστώς του Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς και οι μουτζαχεντίν του".
Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ζντράβκο Τόλιμιρ με τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων, στρατηγό, Μάικλ Ουόλκερ. Το σερβοβοσνιακό πρακτορείο "SRNA" μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους "στην εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον", ενώ ΝΑΤΟική ανακοίνωση ανέφερε ότι στόχος της συνάντησης ήταν "να ερευνηθεί η πρόθεση του Σέρβου στρατηγού (και υποδιοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων) να ξαναρχίσουν οι επίσημες επαφές με την IFOR".
Η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών επανήλθε από χτες στους δρόμους του Μόσταρ. Την ίδια στιγμή, αναπτύχθηκε στον κεντρικό τομέα της πόλης η ενοποιημένη αστυνομική δύναμη. Ο διορισμένος από την ΕΕ διοικητής του Μόσταρ, Χανς Κόσνικ, σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που διαμορφώνεται σιγά σιγά στην πόλη, σύμφωνα άλλωστε και με όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη της Ρώμης για τη Βοσνία. Ο διοικητής Κόσνικ ανακοίνωσε ακόμη πως συνάφτηκε συμφωνία για την επανένωση της Αστυνομίας σ' ολόκληρη την πόλη πριν από την ημερομηνία της 1ης Μάρτη.
Ωστόσο, μικροεπεισόδιο δημιουργήθηκε το μεσημέρι, όταν Κροάτες επιτέθηκαν κατά των επιβατών ενός αυτοκινήτου που ερχόταν από το ανατολικό Μόσταρ, έχοντας προηγουμένως διασχίσει τη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στον (ανατολικό) μουσουλμανικό και κροατικό (δυτικό) τομέα της πόλης. Οι Κροάτες έριξαν πυρά κατά του οχήματος, χωρίς, πάντως, να τραυματίσουν κανέναν από τους επιβάτες.