Μέρα γιορτής ήταν η χτεσινή για τους αρχαιολόγους. Πολύ περισσότερο για την αρχαιολογική επιστήμη. Ο περίφημος μυκηναϊκός "θησαυρός των Αηδονιών" (13ος - 16ος αι. π.Χ.), που λίγο έλειψε τον Ιούλη του 1993 να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται στο ΕΘνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), ύστερα από ένα μεγάλο αγώνα νομικών διεκδικήσεων. Ο θησαυρός, που αποτελείται από 312 κομμάτια, από το Μάρτη θα εκτίθεται στο ΕΑΜ, ενώ αργότερα θα μεταφερθεί στη μόνιμη στέγη του, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.
Στη χτεσινή υποδοχή του Θησαυρού παραβρέθηκε όλη η ηγεσία του ΥΠΠΟ, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη,η οποία ως υπουργός Πολιτισμού άρχισε την προσπάθεια επαναπατρισμού των αρχαίων, και η πρώην διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου,η αρχαιολόγος Κατερίνα Δημακοπούλου,που συνόδεψε το Θησαυρό και συνέταξε το φάκελο των ελληνικών επιχειρημάτων και η ανασκαφέας Πέπη Κρυστάλλη - Βότση.
Πρώτος πήρε το λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος,με την ευχή "Και στα μάρμαρα του Παρθενώνα".Και συμπλήρωσε: "Ανοιξε ο δρόμος για την επιστροφή του θησαυρού της Θεσσαλίας".Πρόκειται για ένα άλλο κρούσμα αρχαιοκαπηλίας, που σημειώθηκε την προηγούμενη δεκαετία, όταν ο αρχαιολόγος Γκέριγκ έκλεψε νεολιθικά αντικείμενα.Αργότερα τα κατάσχεσαν οι Γερμανοί. Τώρα επιχειρείται η ταύτιση, ύστερα από ελληνικές πιέσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς,είπε: "Η ανυποχώρητη στάση μας έστειλε ένα μήνυμα στον Γουόρντ: Είτε για να μη δημιουργηθεί νομολογία στα αμερικανικά δικαστήρια, είτε για να μη σπιλώσει τη φήμη του, είτε και για τα δύο, αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση και να επιστρέψει το Θησαυρό".
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η ανασκαφέας των Αηδονιών, Πέπη Κρυστάλλη - Βότση,συζητώντας με δημοσιογράφους είπε ότι "θα ήταν πολύ σημαντικό αν είχαμε κερδίσει το θησαυρό με το τελικό δικαστήριο (δηλαδή να είχε δημιουργηθεί νομολογία), το οποίο οι Αμερικανοί απέφυγαν, διαλέγοντας την οδό της δωρεάς.Είναι σημαντική, όμως, η πίεση που ασκήθηκε, αφού ως και το Μουσείο Γκετί δήλωσε ότι θα πάψει να αγοράζει αμφισβητούμενης προέλευσης αρχαιότητες".Η Π. Κρυστάλλη επισήμανε ότι "αυτή η νίκη αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα και αναμένεται να περιορίσει την αναίδεια των αρχαιοκάπηλων, ειδικότερα με τις συλλογές".Οσο για τα "Αηδόνια", είπε ότι μαζί με τα αντικείμενα του Μουσείου Νεμέας φτάνουν τα 1.500, αλλά "αποτελούν μόνο ένα μέρος της λαθρανασκαφής, γιατί αργότερα κατά τη διάρκεια της κανονικής ανασκαφής βρέθηκαν 21 τάφοι, οι οποίοι συλήθηκαν. Πολλά από τα αντικείμενα που περιείχαν βρίσκονται στο εμπόριο και κυρίως στην Ελβετία".