Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αγώνας και αισιοδοξία

37 χρόνια από την επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης

Υπάρχουν μερικά γεγονότα που, παρά τη δίνη της απογοητευτικής δικής μας καθημερινότητας, δεν παύουν ποτέ να εμπνέουν τη δύναμη, την αισιοδοξία και την ελπίδα που ακτινοβόλησαν από την πρώτη στιγμή. Ενα από αυτά είναι η Επανάσταση στην Κούβα.

Τα 37 χρόνια από την επέτειο της επικράτησης της Κουβανικής Επανάστασης τίμησε την Κυριακή 4 Φλεβάρη ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, παρευρέθηκε και μίλησε η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα - Μαρία Γκονζάλες Σουάρες. Η κ. Γκονζάλες Σουάρες περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που ζει ο κουβανικός λαός εξαιτίας της οικονομικής και εμπορικής απομόνωσης που του έχουν επιβάλλει οι "προοδευτικές και προηγμένες" Δυτικές χώρες και κυρίως οι "προστάτιδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, με αποτέλεσμα να διακοπεί και η ύστατη "χείρα βοηθείας" προς την Κούβα. Η 5χρονη αυτή "ειδική περίοδος", όπως την ονόμασε η πρέσβειρα της Κούβας, ήταν πολύ σκληρή για τον κουβανικό λαό, όμως φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και ότι οι καλύτερες ημέρες δε θα αργήσουν να έρθουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, αν και τα επίπεδα παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα που υπήρχαν πριν το 1990, έχει, ήδη, αρχίσει να διαγράφεται ανάκαμψη στον οικονομικό τομέα της τάξης του 1,7%. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η πρέσβειρα της Κούβας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του και υπογράμμισε ότι στις δύσκολες στιγμές η διεθνής αλληλεγγύη είναι, αναμφίβολα, η καλύτερη υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, κ. Τουμασάτος, κατήγγειλε την επίθεση που δέχτηκε ένα αμερικανικό καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Κούβα, πριν από λίγες ημέρες. Το καραβάνι δέχτηκε επίθεση από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας ενώ βρισκόταν στο έδαφος της πολιτείας της Καλιφόρνια και κατευθυνόταν προς τα σύνορα του Μεξικού. Πολλά μέλη του καραβανιού, Αμερικανοί πολίτες, τραυματίστηκαν και αρκετοί συνελήφθησαν. Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση προς όλους τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και ανακοίνωσε ότι ο ΕΣ θα εκδώσει ένα κείμενο καταγγελίας προς ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον κουβανικό λαό και τον καθημερινό του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ