Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δίκη πολιτικής σκοπιμότητας

Εξι πρώην μέλη του ΠΓ του ΕΣΚΓ σύρονται σε δίκη για "αδίκημα", για το οποίο δεν υπήρχε νόμος και γιατί άσκησαν τα κυβερνητικά τους καθήκοντα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Στη συνεχιζόμενη εδώ και δέκα μέρες δίκη κατά των έξι πρώην μελών του ΠΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (ΕΣΚΓ) η εισαγγελέας μόλις το Σάββατο άρχισε να διαβάζει το κατηγορητήριο, που αποτελείται από 70 σελίδες. Σύμφωνα με αυτό, τα έξι πρώην ανώτατα κομματικά στελέχη παραπέμπονται με την κατηγορία ότι από το 1962ως το 1989 σε τουλάχιστον 66 περιπτώσεις "από κοινού ενεργούντες εφόνευσαν (σ.σ. στα γερμανογερμανικά σύνορα) ανθρώπους ή αντίστοιχα προσπάθησαν μια τέτοια ενέργεια". Ασκώντας τα πολιτικά τους αξιώματα, ιδιαίτερα σαν μέλη του ΠΓ, αναφέρει το κατηγορητήριο "πήραν επάνω τους την ευθύνη ότι τουλάχιστον ενέκριναν" το φόνο φυγάδων στα σύνορα με τη χρήση πυροβόλων όπλων ή ναρκών εδάφους.

Στους δύο υπερήλικες κατηγορούμενους, τον Εριχ Μικενμπέργκερ και τον Κουρτ Χάγκερ, επιρρίπτεται η κατηγορία ότι ενήργησαν δραστήρια στην εγκαθίδρυση και επέκταση του συνοριακού καθεστώτος της ΓΛΔ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις - Εκον Κρεντς, Χορστ Ντόλους, Γκίντερ Κλάιμπερ και Γκίντερ Σαμπόφσκι - οικειοποιήθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το ΠΓ ήταν "κάθε στιγμή σε θέση να αποφασίσει και να εφαρμόσει αλλαγές του συνοριακού καθεστώτος", να το εξανθρωπίσει "και ότι γι' αυτό είχε το νομικό καθήκον και την πραγματική δυνατότητα" της οποίας"δεν έκανε χρήση".

Από το κατηγορητήριο αναγνώστηκαν την Πέμπτη (1/2) μόνο 13 σελίδες και η δίκη, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του Κουρτ Χάγκερ, διακόπηκε. Θα επαναληφθεί στις 12 αυτού του μήνα, οπότε ίσως κριθεί και η ένσταση των συνηγόρων για ενδεχόμενη προκατάληψη των ενόρκων.

Οι συνήγοροι είχαν υποβάλει τις προηγούμενες μέρες σειρά ενστάσεων και προτάσεων, όπως π. χ. για αναρμοδιότητα τωρινού γερμανικού δικαστηρίου να δικάσει για πράξεις ενός αυτόνομου κυρίαρχου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους (της ΓΛΔ), για τη μη ποινικότητα πράξης, για την οποία προηγουμένως νόμος δεν πρόβλεπε ποινή, για πολιτική σκοπιμότητα της δίκης, για εγκαθίδρυση του συνοριακού καθεστώτος με απόφαση όχι μόνο της ΓΛΔ, αλλά ολόκληρου του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ολες αυτές οι ενστάσεις απορρίφτηκαν, όπως και η πρόταση ενός συνηγόρου να ζητηθεί και η γνωμάτευση ενός ουδέτερου διεθνολόγου για το συνοριακό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ