Παρασκευή 2 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΚΛΑΞΟΝ
"Λουκέτο" στην παραγωγή

Εκατό εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση, καθώς η πολυεθνική φαρμάκου αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής που διαθέτει στη χώρα μας και να εμπορεύεται τα φάρμακα που παράγει σε άλλα εργοστάσιά της

Τον κίνδυνο της απόλυσης αντιμετωπίζουν οι 100 εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία "GLAXOWELLCOME" (γνωστή ως GLAXON), στο Κρυονέρι, μετά την απόφαση της αγγλικής πολυεθνικής GROUP,στην οποία ανήκει, να προχωρήσει σε κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής μέσα στο '97 και τη μετατροπή του σε συσκευαστική μονάδα.

"Φέρνουμε τα προϊόντα μας από το εξωτερικό και πουλάμε με σαφώς υψηλότερες τιμές". Με βάση αυτό το σκεπτικό η διεύθυνση της εταιρίας ανακοίνωσε πριν λίγο διάστημα στους εργαζόμενους την αναδιάρθρωση - έτσι την ονομάζει - της εταιρίας. Προετοιμάζοντας δε, το κλίμα για απολύσεις μίλησε "για προσπάθειες που θα καταβληθούν για όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας".

Την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά δηλώνουν οι εργαζόμενοι και προτείνουν: Να μείνει η παραγωγή στη χώρα μας, όλων των ήδη παραγομένων σκευασμάτων, αλλά και αυτών της WELLCOME, που υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες παραγωγής. Επίσης να επεκταθεί η συσκευαστική δυνατότητα και σε άλλα προϊόντα της εταιρίας.

Ταυτόχρονα το σωματείο αποφάσισε να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις. Προς την κυβέρνηση, απαιτώντας τη δημιουργία κλαδικής πολιτικής για το φάρμακο και τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Να απευθυνθεί στην Ομοσπονδία του κλάδου, στο ΕΚΑ και τη ΓΣΕΕ προτείνοντας το συντονισμό της δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αποτελεί και γενικότερο πρόβλημα του κλάδου. Επίσης, με στόχο να υπάρξουν κοινές ενέργειες, να επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους των άλλων θυγατρικών της πολυεθνικής.

Ο Γ. Στάης,οργανωτικός γραμματέας του σωματείου, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα μας: "Το σημαντικότερο πρόβλημα στον κλάδο του φαρμάκου είναι η συρρίκνωση της παραγωγής και η μετατροπή των εταιριών σε εμπορικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 83% που ήταν η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων και 17% οι εισαγωγές, τώρα έχει μειωθεί η παραγωγή στο 45% και οι εισαγωγές πλέον καταλαμβάνουν το 55% της αγοράς. Αυτή την κατεύθυνση ακολουθεί και η συγκεκριμένη πολυεθνική, με την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγή. Και αυτό παρότι έγινε επένδυση 3 δισ. δρχ. στο εργοστάσιο, παρότι αποτελεί την πρώτη εταιρία του κλάδου με ετήσιο τζίρο πάνω από 20 δισ. δραχμές. Το κέρδος των εργαζόμενων απ' όλα αυτά είναι η ανασφάλεια και οι απολύσεις που δρομολογούνται. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μόνη λύση είναι ο αγώνας και ο συντονισμός δράσης με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και άλλων κλάδων. Το φάρμακο αφορά την υγεία του λαού και δεν μπορεί να αποτελεί εμπορεύσιμο είδος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ