Οσες φορές και να γράψει κανείς, το θέμα δεν εξαντλείται. Οσες φορές και να δεις έναν πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, δεν τον χορταίνεις. Οσες φορές κι αν διαβάσεις ή τύχει δεις μια εκπομπή που ν' αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου αινιγματικού Κρητικού ζωγράφου, δε φτάνει. Την Τετάρτη, στις 17.30, στην ΕΤ-2, θα ξεκινήσει η πρώτη από τις δυο εκπομπές που θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν το πραγματικό πρόσωπο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του γνωστού ως El Greco. Αυτός ο ανεπανάληπτος, ο μοναδικός καλλιτέχνης, που υπήρξε το λάβαρο της εθνικής ιδεολογίας Ελλήνων και Ισπανών, ο δημιουργός μιας τέχνης που παραμένει μυστηριώδης. Κι όμως ήταν, προφήτης και κήρυκας της μοντέρνας τέχνης. Ο Δ. Θ. γεννήθηκε στα 1541 στο Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης. Σε ηλικία 22 χρόνων, χαρακτηρίζεται ως "μαϊστρος", πράγμα που σημαίνει ότι ήδη ασκούσε επίσημα την τέχνη του ζωγράφου. Η κάμερα της εκπομπής ακολουθεί τους ίδιους δρόμους που ακολούθησε ο ζωγράφος στις αναζητήσεις του. Από τη Βενετία στη Ρώμη μέχρι το Τολέδο. Το Τολέδο, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του. Ειδικοί θα προσπαθήσουν να αναλύσουν την πορεία και το έργο του μεταξύ των οποίων είναι και τα έργα "Ευαγγελισμός","Αποψη του όρους Σινά","Το μαρτύριο του Αγιου Μαυρικίου",καθώς και "Το όραμα του Αγίου Ιωάννου".Κείμενα, σενάριο και σκηνοθεσία Κούλα Αντωνιάδου.
"Οι διαδρομές" είναι η πρώτη εκπομπή από μια σειρά 13 ημίωρων εκπομπών, που δένουν τη φωτογραφία με το λόγο, είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που αρχίζει την Τρίτη στις 17.30. Θα παρασιαστούν οι διαφορετικές μορφές και τα είδη που χαρακτηρίζουν τη φωτογραφία γενικότερα και προσδιορίζει την ειδοποιό διαφορά της καλλιτεχνικής εικόνας. Ο φωτογράφος και συγγραφέας Πλάτων Ριβέλλης παρουσιάζει την πορεία της τέχνης της φωτογραφίας από τη γέννησή της έως σήμερα και θίγει τα καλλιτεχνικά προβλήματα που προκαλεί η παρουσία της.
Η ζεστή αγκαλιά της Βάλια Κάλντα,που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης, μας περιμένει την Τετάρτη στην ΕΤ-3, στις 22.00, για να μας πει τα δικά της μυστικά... Και να μας δείξει πως αυτός ο υπέροχος και σπάνιος βιότοπος δεκάδων απειλούμενων σπάνιων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, όπως η καφετιά αρκούδα, τα καταφέρνει να επιζεί σήμερα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πεζοπορική διάβαση της Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα σημαίνει "ζεστή κοιλάδα". Καταγράφει επίσης τους θρύλους της περιοχής, όπως διασώθηκαν από την προφορική παράδοση αλλά και την πανέμορφη φύση της περιοχής, εκεί όπου η Δυτική Μακεδονία συναντιέται με την Ηπειρο.