Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Υποδοχή" με μαύρες σημαίες

Προγράμματα και κάρτες ...πρόσφερε στους ανέργους της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εργασίας! "Υψηλό το κόστος εργασίας" στη χώρα μας, κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Με μαύρες σημαίες και συνθήματα αποδοκιμασίας υποδέχτηκαν χτες το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οι απολυμένοι της GOOD YEAR τον υπουργό Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος λίγο πριν δε δίστασε να αποκαλέσει, σε δηλώσεις του, τους ξεσηκωμένους αγρότες "αντικοινωνικά στοιχεία"!

Ανάλογη ήταν στη συνέχεια και η στάση του απέναντι και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, συνταξιούχων και απολυμένων στη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση του ΕΚΘ. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος,επισήμανε στον υπουργό πως η ανεργία στην πόλη, που δημιουργήθηκε από την ίδια εδώ και χρόνια αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο γγ του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,τόνισε πως ο νόμος για την ανεργία δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα και πως πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης της παραγωγικής βάσης, όπως με το εργοστάσιο της GOOD YEAR που θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΛΒΟ.

Ο υπουργός υποστήριξε για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πως δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσει μια κυβέρνηση τους εργοδότες να κρατήσουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, πρόσθεσε πως το πρόβλημα βρίσκεται στα μεγάλα μεροκάματα σε σχέση με τα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας μη ανταγωνιστική!

Μεταξύ άλλων ο Μ. Παπαϊωάννου υποσχέθηκε 50.000 επιδοτούμενες θέσεις για το 1997 μέσω της "κάρτας απασχόλησης", έναρξη σε τέσσερις μήνες της απογραφής των αλλοδαπών και νομιμοποίηση της απασχόλησής τους με προσωρινή άδεια, αύξηση του επιδόματος ανεργίας 10% και 1.838 εργατικές κατοικίες για τη Θεσσαλονίκη τη διετία 1997-'98.

Σχετικά με τους απολυμένους της GOOD YEAR,υποσχέθηκε την εφαρμογή προγράμματος επανακατάρτισης διάρκειας 5 μηνών, που θα επιδοτεί κάθε εργαζόμενο με 1.000 δρχ. την ώρα και συμβάσεις με εργοδότες διάρκειας 24 μηνών με επιδοτούμενο ημερομίσθιο 4.000 δρχ. Οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να μην απολύσουν τους εργαζόμενους στο επόμενο 6μηνο, ενώ όσοι θα αυτοαπασχοληθούν μέσω προγραμμάτων του ΕΟΜΜΕΧ θα επιδοτηθούν για 2 μήνες.

Την απάντηση την έλαβε από τους εργαζόμενους της ΑΡΜΟΣ ΑΕ,που εγκατέλειψε το έργο της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και χρωστά σε 25 εργαζόμενους δεδουλευμένα 5 μηνών. "Πεινάμε, κυρ υπουργέ, τι θα πούμε στα παιδιά μας να φάνε προγράμματα; Βαρεθήκαμε λόγια και υποσχέσεις".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ