Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
ΟΧΙ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι "θα επικρατήσει η κοινή λογική" και πως το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια.

Σε συνέντευξη Τύπου στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ τόνισε: "Βλέπω με αρνητικό τρόπο το σχέδιο επέκτασης του ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενοχλήσει όλη την Ευρώπη". Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ρωσία επαναλαμβάνει συχνά, και τελευταία ακόμα πιο έντονα, την αρνητική της στάση απέναντι στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Αντίθετα, θα ήθελε να δημιουργηθεί "μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη" γύρω από τον ΟΑΣΕ, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα. Από την άλλη μεριά, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ, ο Τσερνομίρντιν, μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, είπε σχετικά: "Εχουμε δηλώσει σαφώς και το δηλώνουμε τώρα ότι αντιτασσόμαστε σθεναρά στα σχέδια του ΝΑΤΟ να επεκταθεί και να μεταφέρει τη στρατιωτική υποδομή του κοντά στο έδαφός μας. Δεν είναι άραγε σαφές ότι η εμφάνιση νέων διαχωριστικών γραμμών θα οδηγήσει σε επιδείνωση της γενικής γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο;".

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκρινε ανεπαρκή την πρόταση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, για μια διακήρυξη, στην οποία θα υπογραμμίζεται ότι το ΝΑΤΟ δε σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε χώρες που θα γίνουν νέα μέλη, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται "παρά για μια πρόθεση, που πάντα μπορεί να αλλάξει".

Αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Χορμπούλιν, κατηγόρησε χτες το Συμβούλιο Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσίας για επιθετική συμπεριφορά, επειδή θέτει διεκδικήσεις για το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Η ρωσική Ανω Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να διοικεί τη Σεβαστούπολη, ναύσταθμο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και πρέπει να την παραδώσει στη Ρωσία, στην οποία ανέκαθεν ανήκε. Ο Χορμπούλιν προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή "θα οδηγήσει σε οξεία επιδείνωση των σχέσεων Ουκρανίας - Ρωσίας". Σημειώνουμε ότι από το 1991 ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας και, κυρίως, το λιμάνι της Σεβαστούπολης, αποτελούν το μήλο της έριδος στις σχέσεις Μόσχας και Κιέβου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ