ΑΓΚΥΡΑ.-
Σε νέες καταγγελίες για τις διασυνδέσεις της τουρκικής πολιτικής σκηνής με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις προχώρησε, χτες, ο Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας". Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ επιμένει να υποστηρίζει τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ, Αμπντουλάχ Τσατλί, ύποπτο για σειρά πολιτικών δολοφονιών.
Για τρεις διαφορετικές ομάδες "συμμοριών" που δρουν στους κόλπους του κρατικού μηχανισμού και συναγωνίζονται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών μίλησε ο Μεσούτ Γιλμάζ, στη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Ο ηγέτης του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας" υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο νυν πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν έχουν, στα χέρια τους, ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τη δράση των ομάδων αυτών που αποτελούνται από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, αστυνομικούς, αλλά και πρώην μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι". Ο Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, απείλησε την τουρκική κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απομάκρυνση των πολιτικών προσώπων, που είναι εμπλεγμένα σε αυτήν, θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.
Στο μάτι του κυκλώνα του σκανδάλου της δράσης των παραστρατιωτικών ομάδων συνεχίζει να βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ. Παρ' όλα αυτά, η πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην αρχική της θέση και υπερασπίζει, σε κάθε ευκαιρία, τον ένα βασικό ύποπτο της υπόθεσης, τον Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος κατηγορείται, εκτός των άλλων, και για πολλές πολιτικές δολοφονίες. Η Τσιλέρ επανέλαβε ότι "όποιος πυροβολεί στο όνομα του κράτους έχει τη συμπάθειά μας" και απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Τσατλί καταζητείται και από την Ιντερπόλ. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι κάνει και ό,τι μπορεί για να εξαφανίσει στοιχεία που εμπλέκουν το άτομό της στην υπόθεση. Ετσι, τουλάχιστον, εξέλαβαν πολλοί πολιτικοί αναλυτές την απρόσμενη απομάκρυνση από τη θέση του του Κεμάλ Γιαζίκογλου, επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Ανοιχτή δήλωση καταδίκης των βασανιστηρίων που λαμβάνουν χώρα στις τουρκικές φυλακές έκανε, χτες, η ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων. Παραβαίνοντας τη συνήθη τακτική της, να μη δημοσιεύει τις εκθέσεις της παρά μόνο όταν η εμπλεκόμενη χώρα αρνείται τη συνεργασία, η επιτροπή, που αποτελείται ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες - γιατρούς, νομικούς κλπ. - πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη το Σεπτέμβρη στις φυλακές των Αδάνων, της Κωνσταντινούπολης και της Προύσσας. Στην έκθεσή της υπογραμμίζεται ότι σε βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς υπόκεινται όχι μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά ακόμα και οι συλληφθέντες για μικροπαραβάσεις του ποινικού κώδικα.