Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε ο κώδικας περί υιοθεσιών

Οι επιφυλάξεις του ΚΚΕ

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες από τη Βουλήο κώδικας περί υιοθεσιών. Το ΚΚΕ ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο με επιφυλάξεις τις οποίες ανέπτυξε ο βουλευτής Αχ. Κανταρτζής.Συγκεκριμένα ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε:

- Να ισχύσει η αρχή της λεγόμενης ιδιωτικής υιοθεσίας για έναν περιορισμένο συγγενικό κύκλο γιατί έτσι όπως καλύπτεται το θέμα από το νομοσχέδιο, αφήνεται ελεύθερο το πεδίο για να αναπτυχθούν τα διάφορα κυκλώματα εμπορίας βρεφών.

- Οσον αφορά την υιοθεσία μέσω των διαφόρων ιδρυμάτων, να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Τα ιδρύματα αυτά να λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του κράτους και να τα διέπουν κανόνες διαφάνειας. Επίσης τα άτεκνα ζευγάρια να έχουν προτεραιότητα έναντι εκείνων που έχουν γνήσια τέκνα. Σε ό,τι δε αφορά την υιοθεσία από εκείνους που έχουν γνήσια τέκνα, να συνοδεύεται από έκθεση των κοινωνικών οργανώσεων όσον αφορά τις επιπτώσεις για τα γνήσια τέκνα.

- Οταν πρόκειται να κληθούν γονείς αγνώστου διαμονής, να γίνεται δημοσίευση στον Τύπο ώστε να λάβουν γνώση.

- Σε περίπτωση που εκπέσουν οι θετοί γονείς, να είναι στην κρίση του δικαστηρίου η ανάθεση της γονικής μέριμνας στους φυσικούς γονείς.

- Για τις παράνομες υιοθεσίες της δεκαετίας 1940 - 1950, να μην ισχύσει η μυστικότητα των υιοθεσιών έναντι των φυσικών γονέων και έναντι ενός στενού κύκλου συγγενικών προσώπων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού ακούσει τα επιμέρους προβλήματα που συναντούν οι σύλλογοι χαμένων παιδιών καθώς και τις προτάσεις τους, να επανέλθει με τροποποιήσεις του νόμου, όπου χρειάζεται, είτε με σχετικές οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρέχουν κάθε σχετική διευκόλυνση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ