Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
Βαρεθήκαμε να ακούμε για προγράμματα και διακομματικές

Τις πληγείσες περιοχές της Ξάνθης επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Την ανάγκη στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν μετά τις πλημμύρες, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,που χτες περιόδευσε, επικεφαλής κλιμακίου, στις πληγείσες περιοχές της Ξάνθης και συζήτησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Γενησέα

"Εχουμε βαρεθεί να ακούμε προγράμματα για τη Θράκη και διακομματικές. Εδώ και τώρα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών του Κόσινθου και να θωρακιστεί η περιοχή", είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γενησέας, Γ. Ρούφος.

Η καταστροφή στα σπίτια και κυρίως στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη. Για να μην πνιγούν οι κάτοικοι έσπασαν την άσφαλτο σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου. Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να περισώσουν τη σοδειά τους. Ζητούν την πλήρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το βαμβάκι και το καλαμπόκι που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν από τα χωράφια, εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας, που ξεκίνησε νωρίς στην περιοχή.

Εκεί έξω από το καφενείο του χωριού οι κάτοικοι περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και πριν από τις πλημμύρες.

"Το αγροτικό εισόδημα φέτος είναι μειωμένο κατά 50% αν βάλουμε και ένα 30% κάτω, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που δίνουν στα προϊόντα μας, τώρα η πλημμύρα μας έδωσε τη χαριστική βολή. Είναι άγνωστο αν θα μπορέσουμε να σπείρουμε και το 1997, αφού το νερό δύσκολα θα στραγγίσει από τα χωράφια μας. Και αν δε σπείρουμε δε θα έχουμε παραγωγή οπότε και χρήματα", τόνισε ο Γ. Ρούφος και ταυτόχρονα κάλεσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να παρέμβει για να αποζημιωθούν οικονομικά οι αγρότες και να προχωρήσει επιτέλους με πιο γρήγορους ρυθμούς ο αναδασμός που θα δώσει ανάσα στους αγρότες της περιοχής.

"Με το ρυθμό που δουλεύουν τα συνεργεία θα πάρει μέρες η αποκατάσταση", σημείωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουτσό, Γ. Γκιρτζίκης.Περιγράφοντας την αιτία του κακού για την καταστροφή είπε πως θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί κανάλια για να φεύγουν τα νερά του Κόσινθου, λεκάνες απορροής και στη συνέχεια να διοχετεύονται στη θάλασσα και στη Βιστωνίδα λίμνη. "Χρόνια τώρα ζητάμε να γίνει μελέτη και να ξεκινήσουν τα έργα για τη διαχείριση των υδάτων, όμως τίποτα δεν έγινε".

Εχίνος

Πολλά χωριά και στον κάμπο της Ξάνθης αλλά και ψηλά όπως ο Εχίνος, ακόμη δεν έχουν νερό. Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από τις αρδευτικές γεωτρήσεις με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Ομως όπως είπαν οι κάτοικοι του Εχίνου δεν είχαν άλλο τρόπο να λύσουν το πρόβλημα, αφού το δίκτυο ύδρευσης καταστράφηκε και το νερό που τους έστειλε η Νομαρχία δεν έφτασε ούτε για το 1/3 των αναγκών μιας μέρας.

Πολλά σπίτια στην περιοχή του Εχίνου αλλά και στις άλλες κοινότητες Μύκης, Μέδουσας, Μαγγάνων κλπ δεν επιδέχονται διορθώσεις. Εχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και προχωρημένη διάβρωση. "Η βροχή μετέτρεψε το χωριό μας σε άγρια λίμνη", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εχίνου. "Εχουμε μείνει χωρίς νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης είναι μεγάλες, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των κατοίκων είναι ότι έμειναν χωρίς αποθήκες για τα ζώα τους. Τα χωράφια μας έγιναν ποτάμια", κατέληξε ο πρόεδρος Εχίνου και η θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη: "Η θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει να σας ικανοποιεί. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την παραπέρα στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας. Ο νομός όπως φαίνεται πλήγηκε στα πιο φτωχά και ταλαιπωρημένα μέρη του. Να διεκδικήσετε μεγάλη οικονομική βοήθεια για να χτίσετε τα σπίτια σας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεμπερδέψει με τις 200.000 δραχμές. Πρέπει να στηρίξει το εισόδημα και τη δουλιά".

Συνάντηση με νομάρχη και δήμαρχο

"Χρειάζεται πίεση και εγρήγορση γιατί οι υποσχέσεις ξεχνιούνται", είπε ο Νομάρχης Ξάνθης Π. Σαλτούρος,αναφερόμενος στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν από δω και πέρα. Τόσο ο νομάρχης όσο και ο δήμαρχος Ξάνθης Φ. Αμοιρίδης στη συνάντησή τους με την Αλέκα Παπαρήγα επισήμαναν την ανάγκη δημιουργίας έργων υποδομής στο νομό για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως αν έγκαιρα είχαν γίνει τα έργα στον ποταμό Κόσινθο θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Η Αλ. Παπαρήγα τους κάλεσε να πιέσουν για να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει ταχύτητα η απόδοση των αποζημιώσεων στους κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ