Παρασκευή 30 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημιεπίσημο "δίκτυο" συνδιαλλαγής κυβέρνησης - ΣΥΝ

Στην κυρίως επιχείρηση για τη διάχυση στην ελληνική κοινωνία της "κεντροαριστερής" παραμυθίας εισέρχεται, πλέον, η κυβέρνηση και ο ΣΥΝ. Η εν λόγω παραμυθία επιδιώκει να προλειάνει το έδαφος για τις επερχόμενες "κεντροαριστερές" φιέστες που έχουν προγραμματίσει οι σοσιαλδημοκράτες στην Αθήνα, στο τέλος του ερχόμενου μήνα, όπου οι Ελληνες κυβερνώντες μαζί με τους ομογάλακτούς τους της ΕΕ θα συνεδριάσουν με θέμα το... "αριστερό Μάαστριχτ", ενώ προβλέπονται και "υψηλές" παρουσίες, όπως του Ζακ Ντελόρ.Κυρίως, δε, εκείνο που επιδιώκεται άμεσα, είναι η προλείανση του εδάφους για την επισημοποίηση του διαλόγου μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Σήμερα, στα πλαίσια της διαμόρφωσης αυτού του κατάλληλου κλίματος, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το αυτοαποκαλούμενο "δίκτυο διαλόγου και παρέμβασης για την κεντροαριστερά" στη σύσταση του οποίου πρωτοστατούν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Παρασκευόπουλος και το μέλος του ΣΥΝ Δ. Γιατζόγλου. Ο πρώτος, σε σχετικές δηλώσεις του χτες, ανέφερε ότι πρόθεση του "Δικτύου" είναι η προσέγγιση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Η εν λόγω κίνηση φιλοδοξεί να παίξει, ανεπίσημα, το αντίστοιχο του Πασοκικού ΟΠΕΚ, από το χώρο του ΣΥΝ, και να δώσει την αίσθηση του "αριστερού" συνομιλητή της κυβέρνησης, μέσα από κοινές εκδηλώσεις με τον ΟΠΕΚ, όπου προϊστανται στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη.

Τα μέλη του "Δικτύου", στο όνομα της κοινωνίας, θα προχωρήσουν σε διακήρυξη της θέσης τους για προώθηση του "εκσυγχρονισμού", και, όπως λένε οι εμπνευστές της, θα απευθύνεται πρωταρχικά στην κοινωνία και κατά δεύτερο λόγο στα κόμματα.

Η διακήρυξη αναμένεται να υπογράφεται από 150 άτομα εκ των οποίων το 70% αυτοκαταχωρείται στην "ανένταχτη Αριστερά" και στην ουσία πρόκειται για μέλη της παλιάς ΕΑΡ. Πέραν των Παρασκευόπουλου, Γιατζόγλου, το κείμενο θα υπογράφεται από παράγοντες 20 περίπου νομών της χώρας, όπως οι δήμαρχοι Σκοπέλου, Σύνδου, μέλη της λεγόμενης "ομάδας Ανδρουλάκη" (Ζούπης, Θεοδωρικάκος), που συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κλπ. Στο ερώτημα γιατί μπαίνουν στην "εφεδρεία" κάποια ονόματα που ο συγκεκριμένος χώρος αποκαλεί "ηχηρά", η απάντηση που δίνεται είναι ότι στην κίνηση συμμετέχουν περί τα 500 - 600 άτομα, αρκετά εκ των οποίων εν ενεργεία στελέχη της ΚΕ του ΣΥΝ,αλλά δε θα βγουν τώρα στο προσκήνιο για να μην "προκληθεί" ο ΣΥΝ.

Πάντως, με δεδομένο την πρόθεση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ να είναι εκείνη που θα διευθύνει και θα επιβάλλει στην Κουμουνδούρου τους κανόνες συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται αμέσως μετά την αυριανή εμφάνιση του "Δικτύου" επίσημη αντίδραση του ΣΥΝ.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ