Την πλήρη άρνηση του υφυπουργού Εργασίας, Ν. Φαρμάκη και να ακούσει τα αιτήματά τους, συνάντησαν χτες εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων μεταλλεργατών Αθήνας και Πειραιά."Να πάτε στον "κοινωνικό διάλογο" να τα βάλετε" (!) δήλωσε προκλητικά ο υφυπουργός.
Τα ζητήματα που έθεσαν οι συνταξιούχοι, αφορούν: Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΤΕΜ σχετικά με την καταβολή των συντάξεων (διαθέτει μόλις 9 δισ. δρχ.). Την ίδια στιγμή εκκρεμούν βεβαιωμένα έσοδα 40 δισ. δραχμών, που δεν εισπράττονται απ' τους εργοδότες και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, άλλα 40 δισ. δραχμές από επιχειρήσεις που δεν έχει γίνει κατορθωτό να ελεχτούν. Μάλιστα, πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα απέρριψε αίτημα του Ταμείου, στο να υποχρεώνονται οι εργοδότες σε ασφαλιστική ενημερότητα.
Επίσης το ότι οι συνταξιούχοι μεταλλεργάτες έχουν να πάρουν αυξήσεις εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μείωση των συντάξεων που θα προέλθει από την εφαρμογή του νόμου 2084/92 από 1η Γενάρη '98, περιορίζει την επικουρική σύνταξη σε ποσοστό μέχρι 20% της κύριας σύνταξης.
Οι συνταξιούχοι εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους, στα διακηρυγμένα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΤΕΜ και συγχώνευσή του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.