Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στόχος του "διαλόγου" η αφαίρεση δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι με τον "κοινωνικό διάλογο" σκοπεύει να ανατρέψει τραγικά τις εργασιακές σχέσεις. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ακολουθεί πιστά. Αναμονή και σύγχυση σε ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση". Η ΕΣΑΚ καταδικάζει

Πολλά ακούστηκαν για "προσαρμογή", "παγκοσμιοποίηση", "ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα", "κοινές δράσεις με συναίνεση", στη φιέστα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου" την περασμένη Τετάρτη, διατυπωμένες από κυβέρνηση και "εταίρους", σε μια προσπάθεια να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι η αφαίρεση των δικαιωμάτων του θα είναι λιγότερο ...επώδυνη, αν προηγηθεί "διάλογος".

Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε την Τετάρτη ότι ο "κοινωνικός διάλογος θα πετύχει, όχι αν καταλήξει σε συμβιβαστικές συμφωνίες συντήρησης των κεκτημένων".

Η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης γενικότερα, τις οποίες επιδιώκει η κυβέρνηση, τείνουν να γίνουν πραγματικότητα σε πολλούς κλάδους, στηριγμένες σε ένα νομικό πλαίσιο, που σήμερα κρίνεται ανεπαρκές για την παραπέρα εξάπλωσή τους και το οποίο πρέπει να ενισχυθεί για να εξυπηρετήσει καλύτερα το κεφάλαιο. Από την άλλη, οργιάζει η "μαύρη εργασία" και καταπαντιούται προκλητικά οι νόμοι. Ποια είναι, λοιπόν, τα "κεκτημένα", που απεύχεται ο πρωθυπουργός;

Την απάντηση έχει δώσει με σαφήνεια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου στις 31 Μάρτη, μιλώντας σε Συνέδριο Ομοσπονδίας Εργαζομένων: "Ολες οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με κίνητρο το φθηνό κόστος εργασίας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των κοινωνικών εργατικών δικαιωμάτων. Και η πλέον καλόπιστη πολιτική βούληση δεν επαρκεί να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Από τη στιγμή που υιοθετείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, μετατρέπεται σε "οικονομικό νόμο", στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν αργά ή γρήγορα όλοι".

Για την κυβέρνηση "αργά ή γρήγορα" θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτόν τον "οικονομικό νόμο", αλλά τα συνδικάτα δεν είναι υποχρεωμένα να συμφωνήσουν. Ομως, η ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ αποφάσισε τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο", επειδή, όπως είπε ο πρόεδρός της Χ. Πολυζωγόπουλος, στην ολομέλεια της διοίκησής της, "η Συνομοσπονδία πάντα ανταποκρινόταν σε προσκλήσεις διαλόγου". Την επόμενη Τετάρτη, θα γίνει μια ακόμα συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, όπου θα ξαναμπεί το θέμα.

Η ΠΑΣΚΕ - η οποία έχει εσωτερικές αντιθέσεις - έθεσε ένα πλαίσιο "διαλόγου", κατά την έναρξη όμως της ...διαδικασίας ο Χ. Πολυζωγόπουλος ήταν ιδιαίτερα "συναινετικός" και δεόντως αυτολογοκριμένος. Η πρόταση για συζήτηση επιπλέον στους άξονες "κοινωνική συνοχή" - "αναδιανομή εισοδήματος" αγνοήθηκε. Το φορολογικό έγινε δεκτό σαν θέμα, αλλά μόνο για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και όχι συνολικά, όπως το έθεσε η ΓΣΕΕ. Το ασφαλιστικό θα συζητηθεί σε ένα "δεύτερο κύκλο" διαλόγου με προτεραιότητα σε "μέτρα στήριξης" του συστήματος. Ετσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση προωθεί σχετικό νομοσχέδιο "νοικοκυρέματος" των Ταμείων, όπως το χαρακτηρίζει. Τα ζητήματα Υγείας και Παιδείας δεν μπαίνουν, επειδή πρέπει να συζητηθούν πρώτα με τους ...αρμόδιους υπουργούς. Παρ' όλα αυτά, η ΠΑΣΚΕ επιμένει απτόητη στο διάλογο, ενώ ο Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε την Τετάρτη ότι ..."ξεκινήσαμε καλά"!

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" εξέφρασαν γενικά τη θέλησή τους να συμμετέχουν στον "κοινωνικό διάλογο", αλλά υπό προϋποθέσεις. Απέφυγαν τη συμμετοχή τους στη φιέστα της επίσημης έναρξής του, άφησαν μόνη της την ΠΑΣΚΕ,αλλά η παραπέρα στάση τους δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Ειδικότερα, η ΔΑΚΕ εμφανίζεται διαιρεμένη. Εθεσε τις προϋποθέσεις της στη ΓΣΕΕ και δεν πήγε στη φιέστα, αλλά ενώ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας κράτησε την ίδια στάση, στην Ομοσπονδία Επισιτισμού ταυτίστηκε με την ΠΑΣΚΕ για την ανάγκη συμμετοχής στον "κοινωνικό διάλογο". Πιο έντονη ήταν η συμπόρευσή της στην ΑΔΕΔΥ, όπου μαζί με την ΠΑΣΚ ψήφισε "διάλογο" και ο Κ. Κόλλιας,μέλος της διοίκησής της, συνόδευσε στη φιέστα τον πρόεδρό της Γ. Κουτσούκο.

Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Λ. Αραζού,δήλωσε πάντως στο "Ρ" ότι "τίποτα δεν έχει αλλάξει", μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη του διαλόγου, και ότι η παράταξη διατηρεί τη θέση της, εκτός κι αν συμβεί κάτι "θεαματικό", όπως αποδοχή από την κυβέρνηση των θέσεων της ΓΣΕΕ.

Η "Αυτ. Παρέμβαση" βρέθηκε σε "κυκλώνα" εσωτερικών αντιθέσεων. Στη ΓΣΕΕ έθεσε στη διοίκηση της ΓΣΕΕ δικό της πλαίσιο για τον "κοινωνικό διάλογο", σε αντιδιαστολή με αυτόν της ΠΑΣΚΕ.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε τότε ότι "πρώτη φορά βλέπω αυτόν που διαμόρφωσε το κείμενο να μην το ψηφίζει"! Ακόμα και η μη συμμετοχή της παράταξης στη φιέστα κρίθηκε την επόμενη μέρα από τη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ. Οσο για το αν θα συμμετάσχει στο "διάλογο" από εδώ και πέρα, αυτό φαίνεται πως θα αποφασιστεί τη Δευτέρα. Πάντως, ο αν. γραμματέας της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης δήλωσε, μια μέρα μετά τη φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου", πως "παρά την επίφαση αποδοχής για διεύρυνση της ατζέντας, στην ουσία, η κυβέρνηση την αρνείται μέχρι στιγμής". Στέλεχος της "Αυτόνομης Παρέμβασης" σημείωνε μάλιστα ότι ο Χ. Πολυζωγόπουλος "θα έπρεπε να απαντήσει με μια πολιτική ομιλία και όχι πάνω στα διαδικαστικά, στην ομιλία του πρωθυπουργού, που έδειξε ότι επιδιώκει τη βίαιη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων".

Η ΕΣΑΚ, από τη μεριά της, είναι η μόνη παράταξη που καταδίκασε τον "κοινωνικό διάλογο" απερίφραστα και πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ