Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Επίσημη πρώτη" για τη νέα κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μέρα προγραμματικών δηλώσεων για την κυβέρνηση των "Νέων Εργατικών", όπου από τη βρετανική πρωτεύουσα ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ευρέων μεταρρυθμίσεων, προσπαθώντας να δώσει το στίγμα της δικής του διακυβέρνησης και να αποκηρύξει εμμέσως τα προηγούμενα 18 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που παρουσιάστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του βρετανικού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές της 1ης Μάη, προβλέπει στα κυριότερα σημεία του: Τον περιορισμό του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, γενικότερες αλλαγές στην παιδεία, τον περιορισμό των λιστών αναμονής στα νοσοκομεία, δικαιότερη δικαιοσύνη για τους ανήλικους παραβάτες, την επανένταξη στην παραγωγή 250.000 νέων ανέργων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για διαρκή ευημερία. Οσο για τη βρετανική οικονομία, οι κεντρικοί στόχοι που προβλέπονται είναι: Η δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας, που θα χαρακτηρίζεται από τον έλεγχο του πληθωρισμού και του δημοσίου ελλείμματος για να δημιουργήσουν την κεντρική πλατφόρμα για την υλοποίηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επαγγελματικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ακόμα ένα πρόγραμμα "επίθεσης" κατά της ανεργίας, που θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των κερδών των ιδιωτικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων και θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους 250.000 νέους ανέργους. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί διεξοδικά και θα κατατεθεί με τον προσεχή προϋπολογισμό. Το δεύτερο μεγάλο μέτρο θα είναι η δημιουργία ενός ελάχιστου μισθού, που θα αποφασιστεί μετά από συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Οσο για το Σιν Φέιν, που είναι η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αποφάσισε ότι το Σιν Φέιν δε θα έχει το δικαίωμα να έχει γραφεία στη Βουλή, προτού τα δύο εκλεγμένα μέλη του δεν ορκιστούν πίστη στη βασίλισσα, γεγονός που του έχει στερήσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και στις συνεδριάσεις του Σώματος.

Οι προγραμματικές δηλώσεις σκιάστηκαν από τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησαν οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα εναντίον της, ολλανδικής βάσης, εταιρίας πετρελαίου "Shell". Οι διαδηλωτές οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική που ακολουθεί η εταιρία στη Νιγηρία και άλλες χώρες του τρίτου κόσμου, έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία στο Σίτι του Λονδίνου. Αφορμή των διαδηλώσεων στάθηκε η ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της εταιρίας που πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα. Η "Shell" έχει κατηγορηθεί για την ενίσχυση στο δικτατορικό καθεστώς της Νιγηρίας. Επίσης τη βαραίνουν κατηγορίες για την περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία των «άσπονδων εχθρών» (2007-04-07 00:00:00.0)
«Κυρώσεις» κατά του Σιν Φέιν; (2003-03-06 00:00:00.0)
Ψάχνοντας σανίδα σωτηρίας... (1999-07-21 00:00:00.0)
Αδιέξοδο λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (1999-07-01 00:00:00.0)
Χρονικό πολέμου και ειρήνης (1998-07-05 00:00:00.0)
Βρετανική έγκριση στη συμμετοχή του Σιν Φέιν (1997-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ