- Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στην εθνική οδό Αθήνας - Λαμίας;
- Στο θλιβερό αυτό περιστατικό χάθηκαν ζωές. Ταυτόχρονα, έφερε και πάλι στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα στη Θήβα.
Αμέσως μετά το πολύνεκρο δυστύχημα η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στην κατάσταση των υγειονομικών μονάδων της περιοχής.
Αλλά και στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει με ανακοινώσεις τη μη ανέγερση ενός σύγχρονου νοσοκομείου στη Θήβα. Και πρέπει να υπενθυμίσουμε τις υποσχέσεις, που είχαν δώσει τοπικοί παράγοντες και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - πριν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ - για τη δημιουργία νοσοκομείου στη Θήβα, το οποίο είναι απαραίτητο.
Σήμερα, που η κυβέρνηση διακηρύσσει την πρόθεσή της να "εκσυγχρονίσει τη χώρα" και να προωθήσει την "αποκέντρωση", τα Νοσοκομεία της Θήβας και της Λιβαδειάς τη διαψεύδουν.
- Στο Νοσοκομείο Θήβας τι κατάσταση επικρατεί;
- Είναι χωρισμένο σε δυο κομμάτια. Υπάρχει το κεντρικό κτίριο, που είναι αρκετών δεκαετιών, και μια κλινική, που έχει ενοικιαστεί και χρησιμοποιείται ως χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο της Θήβας λειτουργεί περισσότερο σαν Κέντρο Υγείας, καθώς παρέχει μόνο τις πρώτες βοήθειες. Τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στην Αθήνα.
Πριν δυο μήνες ένας κάτοικος της Θήβας είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο νοσοκομείο δεν μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν, μεταφέρθηκε με ΙΧ σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Ακόμη, θέλω να προσθέσω ότι στο Νοσοκομείο της Θήβας απασχολούνται, κυρίως, γιατροί που κάνουν το αγροτικό τους, ενώ κανονικά έπρεπε να υπάρχουν και ειδικευμένοι γιατροί. Αλλά και αυτό έχει σχέση με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως φαίνεται, δεν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία σύγχρονου νοσοκομείου στη Θήβα.
- Το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς είναι έτοιμο τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια. Γιατί δε λειτουργεί κανονικά;
- Μολονότι είναι έτοιμο περίπου δυο χρόνια, εντούτοις εξακολουθεί να έχει τεράστιες ελλείψεις, αδυνατώντας βεβαίως να λειτουργήσει τις 240 κλίνες του. Για παράδειγμα, το παθολογικό τμήμα που λειτουργεί σε 24ωρη βάση απασχολεί μόνο δύο γιατρούς. Στα περισσότερα τμήματα δεν υπάρχουν καν γιατροί. Ορισμένα απ' αυτά είναι το γαστρεντερολογικό, το νευρολογικό, το ορθοπεδικό, το ΩΡΛ, το ουρολογικό, το οδοντιατρικό και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
- Οι κάτοικοι πώς εξυπηρετούνται;
- Κυρίως πηγαίνουν σε ιδιωτικά ιατρεία. Αν βέβαια το περιστατικό είναι πολύ σοβαρό, αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα. Αν στελεχωθεί το νοσοκομείο με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες, όχι μόνο των κατοίκων της Λιβαδειάς, αλλά και μεγάλου μέρους του Νομού Φωκίδας.
- Εσείς έχετε υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Εχουμε ζητήσει να επιχορηγηθούν άμεσα τα δύο νοσοκομεία και να προκηρυχτούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Ακόμη, πρέπει να λειτουργήσει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα δύο νοσοκομεία και να συσταθεί υπηρεσία ΕΚΑΒ στη Βοιωτία. Αυτές, σε πρώτη φάση, είναι οι προτάσεις της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ και καλούμε το λαό της περιοχής να αγωνιστεί για την υλοποίησή τους.
Ε. Φ.