Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς σε διαιτησία
  • Δεν αποκλείει η κυβέρνηση την παραπομπή ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε "άλλα δικαιοδοτικά όργανα" εκτός του Δικαστηρίου της Χάγης
  • Πυκνώνουν οι ελληνοτουρκικές επαφές σε πολιτικό επίπεδο, καθώς χτες συναντήθηκαν δύο φορές οι Παπανδρέου - Οϊμέν

Οι αφόρητες πιέσεις οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε αναθεώρηση πάγιων θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προς "όφελος" της αναζήτησης τρόπων προσέγγισης με την Τουρκία. Χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σκιαγράφησε την αναθεώρηση των ελληνικών θέσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να αντιμετωπίσει στο μέλλον την παραπομπή ελληνοτουρκικών διαφορών σε επιδιαιτησία, όπως αποκάλυψε ο "Ρ".

Ο υπουργός Τύπου όταν ρωτήθηκε, αν "εκτός από το Δικαστήριο της Χάγης εξετάζεται το ενδεχόμενο παραπομπής θεμάτων και σε άλλο νομικό όργανο", απάντησε με έναν τρόπο που αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, δε συμφωνεί με τις πάγιες και διακηρυγμένες ελληνικές θέσεις. Συγκεκριμένα, ο υπουργός έδωσε την παρακάτω απάντηση: "Δεν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση. Αυτή την ώρα έχουμε μιλήσει για τις διαδικασίες στο Δικαστήριο της Χάγης. Κατά καιρούς έχουν γίνει συζητήσεις για άλλα δικαιοδοτικά όργανα, τα οποία μπορεί ακόμη να συσταθούν. Δεν είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα".

Πέρα από την απάντηση του υπουργού, όλα δείχνουν πως η συγκρότηση των επιτροπών αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση λύσεων σε κάποια από τα ελληνοτουρκικά προβλήματα μέσα από μηχανισμούς διαιτησίας, όπως περιέγραψε χτες ο "Ρ". Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η ολλανδική προεδρία, "ερμηνεύοντας" την ελληνοτουρκική συμφωνία για τη σύσταση της επιτροπής, πιέζει για την πραγματοποίηση κοινών συναντήσεων εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών, προκειμένου να συνταχθεί πόρισμα μέχρι τη λήξη της θητείας της προεδρίας.

Το πόρισμα, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, θα περιγράφει το "σώμα" των διαφορών και θα προτείνεται προς τις κυβερνήσεις η "ενδεδειγμένη" διαδικασία διαιτησίας για τη διευθέτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες οι ΗΠΑ μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών υπογράμμισαν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις (καθώς - όπως όλοι αναμένουν - η επιδιαιτησία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταλήξει στα χέρια τους), χαιρετίζοντας τη διαδικασία που ξεκινά υπό την κοινοτική προεδρία. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος σημείωσε επίσης τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας και έψεξε την Κοινότητα γιατί δεν ευνοεί την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη.

Δύο συναντήσεις Παπανδρέου - Οϊμέν

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε χτες στο Στρασβούργο δύο φορές με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρώτη συνάντηση χαρακτηρίστηκε "άτυπη" και κατά τη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χωρών για τη λειτουργία των δύο ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, έγινε αλληλοενημέρωση για τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών (σ.σ. από την τουρκική πλευρά ο Σουγκρού Ελεκνταγκ, πρώην γγ ΥΠΕΞ και ο Σουάτ Μπιλγ, πρώην πρέσβης).

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της ολλανδικής προεδρίας.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και πριν από το επίσημο γεύμα πραγματοποιήθηκε χτες και δεύτερη συνάντηση στο Μέγαρο της Ευρώπης, μεταξύ του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον Ο. Οϊμέν, συζήτησαν για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και αντάλλαξαν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Οσον αφορά την άρση του "βέτο", υπογράμμισε ότι οι όροι μας είναι γνωστοί. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Αλλά ας αφήσουμε τους εμπειρογνώμονες να κάνουν τη δουλιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ