Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ "ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ "ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΣΙΑ"

Αλέκα Παπαρήγα: Οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τα κοινά συμφέροντα των λαών, ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν είτε το διάλογο, είτε τις διαφορές, για μια εδραίωση της αμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας στην περιοχή

Στην κατεύθυνση της υπαγωγής της χώρας και των ελληνοτουρκικών διαφορών σε καθεστώς ιμπεριαλιστικής "επιδιαιτησίας" προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε "ειδικό νομικό όργανο" (!), με το "άλλοθι" ότι η θέση της συνιστά "ύστατη παραχώρηση", εφόσον η Τουρκία δεν αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Το "ειδικό νομικό όργανο" θα αποτελείται από έναν Ελληνα, έναν Τούρκο και κάποιον "τρίτο" νομικό, το πρόσωπο και τη δικαιοδοσία του οποίου θα αποδεχτούν εκ των προτέρων οι δυο πλευρές. Αρμοδιότητα του "ειδικού νομικού οργάνου" θα είναι να αποφανθεί επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως αυτές θα έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της συγκροτηθείσας ελληνοτουρκικής επιτροπής.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, αποκτούν εξαιρετική σημασία οι δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα μετά τη χτεσινή της συνάντηση με τον Θ. Πάγκαλο. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως "ένας διάλογος είναι αναγκαίος" ανάμεσα στις δυο χώρες, με τον όρο ότι "δε θα υπάρχει αμφισβήτηση εθνικών συνόρων, κυριαρχικών δικαιωμάτων, Διεθνούς Δικαίου, διεθνών συμφωνιών που ισχύουν σήμερα", και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο ότι "οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τα κοινά συμφέροντα των λαών, ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν είτε το διάλογο, είτε τις διαφορές, για μια εδραίωση της αμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας στην περιοχή".


ΣΕΛ.  6   -   7

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ