Την παραμονή ακριβώς της αποστολής και των Ελλήνων ράμπο στη γειτονική Αλβανία, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε μια κυρίαρχη χώρα, επέλεξε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας για να εκφράσει το δήθεν ανθρωπιστικό της ενδιαφέρον για το λαό της περιοχής. Μόνο που ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας "ξέχασε" να αναφερθεί ακριβώς σ' αυτό που είναι το κύριο σ' αυτήν την ιστορία: Δηλαδή, στο γεγονός της εξέγερσης του αλβανικού λαού και την ίδια την ιμπεριαλιστική επέμβαση, που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.
Επισημαίνοντας αυτό ακριβώς το γεγονός ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής υπενθύμισε πως μέχρι τώρα κανείς απ' όσους μιλάνε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία.
"Ο λαός της Αλβανίας, συνέχισε, μαστίζεται από την κρίση και το καθεστώς Μπερίσα. Καθεστώς, που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Αμερικανούς. Η κατάσταση οξύνεται. Η διαδικασία αποσταθεροποίησης στην περιοχή συνιστά κίνδυνο και για την Ελλάδα και η ανάμειξη της χώρας στο ζήτημα συνιστά, πιθανώς, απαρχή γενικότερης αναταραχής". Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ ζήτησε να καταδικαστεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική χώρα και ως προς την έκφραση ενδιαφέροντος από τη Νομαρχία πρότεινε - πριν απ' όποια άλλη ενέργεια - να πάει στην Αλβανία αντιπροσωπεία και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους εκεί φορείς, αλλά και εκπροσώπους των εξεγερμένων. Των εξεγερμένων που, όπως τόνισε, "θέλουν να φύγει ο Μπερίσα και οι ΗΠΑ τον κρατούν στη θέση του για να εξυπηρετεί τους σκοπούς τους".
Τους επιμέρους φόβους του για την τύχη των στρατευμένων παιδιών της χώρας μας, που στέλνονται στην Αλβανία, εξέφρασε ο επικεφαλής της προσκείμενης στη ΝΔ παράταξης Θ. Κατριβάνος,εντοπίζοντας κύρια το πρόβλημα στο ότι δε στέλνουν φαντάρους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
Η συζήτηση προκλήθηκε από πρόταση της πλειοψηφίας για συγκέντρωση χρημάτων που θα σταλούν όμως στην Αλβανία το 1998 για ανέγερση σχολείου. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε, πρόσθετα, την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και οι όποιες ενέργειες να γίνουν σε συνεργασία με αυτό.