Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Απροσδόκητη" αλλαγή διάθεσης...

ΒΑΛΕΤΤΑ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-

Μετά από μια "απροσδόκητη" αλλαγή διάθεσης από πλευράς Γιάσερ Αραφάτ και της Παλαιστινιακής αρχής, η περιθρύλητη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Νετανιάχου, Νταβίντ Λεβί, που έγινε χτες το μεσημέρι στη Μάλτα, οδήγησε σε εκατέρωθεν δηλώσεις "καλών προθέσεων" για την επανέναρξη των συνομιλιών, στο πλαίσιο της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Ουδέν το καινόν...

"Πρέπει να εργαστούμε σε μια ατμόσφαιρα εποικοδομητική για την ειρήνη, όχι βίας και αλληλοκατηγοριών", είπε ο Νταβίντ Λεβί μετά την 20λεπτη συνάντησή του με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο εκπρόσωπος του Αραφάτ, Μαρουάν Καναφάνι, είπε από την πλευρά του ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν την υπόσχεση "να επιστρέψουν στην ειρηνευτική διαδικασία".

Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί από τον περασμένο μήνα, όταν η ισραηλινή πλευρά άρχισε - κατά παραβίαση των κείμενων συμφωνιών - εποικισμό σε μια "διαφιλονικούμενη" περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, γεγονός που προκάλεσε ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αρχών. Στη συνάντηση μετείχαν ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, ο Γάλλος ομόλογός του, Εβρέ ντε Σαρέτ, και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν ντεν Μίρλο.

"Ασφαλώς δε λύσαμε όλα τα ζητήματα στην ατζέντα", είπε ο Λεβί, "αλλά η ατμόσφαιρα ήταν καλή και είμαι ικανοποιημένος". Κατά τον ίδιο, ο Αραφάτ είπε ότι "από απόψε, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας".

Επί της ουσίας, πάντως, δεν υπήρξε καμία πρόοδος: Ο Λεβί δε δεσμεύτηκε ότι η ανέγερση κατοικιών θα ανασταλεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου, αφού αυτή είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και "δεν παραβιάζει ειρηνευτικές συμφωνίες", ενώ πίεσε και πάλι τον Αραφάτ να "κάνει περισσότερα για να ελέγξει τη βία". Με άλλα λόγια, το μόνο ουσιαστικό από τον 20λεπτο αυτό διάλογο ήταν η δέσμευση για επανέναρξη του ...διαλόγου. Και - ίσως - η επαναφορά σε ισχύ της συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αργότερα χτες, ο εντεταλμένος μεσολαβητής του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για το Μεσανατολικό, Ντένις Ρος, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και στη συνέχεια με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα. Στόχος, να επιβεβαιωθεί η επαναφορά της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Αμφισβήτηση για Νετανιάχου "εκ των ένδον"

Ενώ το κλίμα στη Δυτική Οχθη ήταν τεταμένο, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον κίνδυνο "τρομοκρατικών ενεργειών", χωρίς πάντως να υπάρχουν συγκρούσεις, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έβλεπε ένα άλλο θέμα να απειλεί την κυβέρνησή του: ένα δικαστικό σκάνδαλο. Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές κατά πληροφορίες ζήτησαν χτες την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του ίδιου του Νετανιάχου,του κορυφαίου πολιτικού του συμβούλου, του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του και ενός πολιτικού του συμμάχου, λόγω της πιθανής εμπλοκής τους σε ένα διορισμό εισαγγελέα.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν ότι "πολλών τα χέρια είναι βρώμικα", έγραψε χτες στο κύριο άρθρο της η "Γιεντότ Αχρονότ". "Αν πρόκειται μόνο για εγκληματικής φύσης υπόθεση ή και πολιτικής φύσης, αυτό πρέπει να αποφασίσει ο εισαγγελέας", μέχρι τη Δευτέρα, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Οποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου που έχει αναλάβει την υπόθεση, το σίγουρο είναι ότι θα κλονίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το Λικούντ διαθέτει σήμερα 66 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), δηλαδή μια ιδιαίτερα εύθραυστη πλειοψηφία.

Ο πολιτικός αναλυτής Ναχούμ Μπάρνεα προέβλεψε έναν "πολιτικό σεισμό" λόγω της υπόθεσης αυτής, καθώς δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τη Βουλή να στείλει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο σκαμνί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ