Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με "εποικοδομητικές θέσεις" προσέρχεται στο "διάλογο"

Πρόθυμος συνομιλητής της κυβέρνησης η ΝΔ σπεύδει να αποδεχτεί τον "κοινωνικό διάλογο" προτείνοντας μάλιστα περαιτέρω εμβάθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ξεπούλημα του δημόσιου τομέα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

Εναν πρόθυμο συνομιλητή, στην προσπάθειά της να περάσει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" τον αντιλαϊκό της οδοστρωτήρα, βρήκε η κυβέρνηση στο κόμμα της ΝΔ.

Ετσι χτες, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των "κατευθύνσεων του κοινωνικού διαλόγου" που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε μετά από σύσκεψη στελεχών υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, υποσχέθηκε να καταθέσει "κατά την πορεία εξέλιξης του κοινωνικού διαλόγου, τις δικές της εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο διάλογος πρέπει να συνδυαστεί με "τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας". Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το τι εννοεί "πορεία ανάπτυξης", διευκρινίζει ότι μία τέτοια πορεία προϋποθέτει μεταξύ άλλων "γενναίες αποκρατικοποιήσεις, άμεση και πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, δημιουργία κλίματος παραγωγικών επενδύσεων και εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης". Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ακολουθεί μια τέτοια πολιτική και την καλεί να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη "περιστολή των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας", ενώ εκτιμά ότι αποδυναμώνεται ο διάλογος λόγω της "ατολμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης".

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι εάν δε συνδυαστεί ο "κοινωνικός διάλογος" με τις ιδιωτικοποιήσεις και την περικοπή των δημόσιων δαπανών, τότε "θα αποτύχει" και στο σκέλος της "υιοθέτησης ενός ευέλικτου σχήματος αγοράς εργασίας", όπως "επιστημονικά" ονομάζεται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Περισσότερο σαφής ο Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του με αφορμή τις εξελίξεις στην οικονομία ζητάει "βαθιές διαρθρωτικές τομές στον τομέα της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, στη δημόσια διοίκηση και προπαντός αποφασιστική μείωση του τεράστιου κράτους". Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει "την ταχύτατη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα" και αναφέρει ως παραδείγματα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας τον ΟΤΕ, την προώθηση της παραγωγής ρεύματος και από ιδιώτες και την αποκρατικοποίηση των συγκοινωνιών. Κατά τον Κ. Μητσοτάκη εάν δε γίνουν αυτά, τότε "η ελληνική οικονομία δεν έχει καμιά ελπίδα", καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, υπάρχει ήδη ένα "αφανές χρέος" ύψους 3 τρισ. δρχ που οφείλεται στα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ