Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις αναγκαστικές και διοικητικού χαρακτήρα συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση. Τις συνενώσεις, που άκριτα και αβίαστα έσπευσε να αποδεχτεί η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, αποδεικνύοντας έτσι την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.

Τη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Επαρχίας Κόνιτσας Ηπείρου,υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας,διοργανώνουν ημερίδα, σχετικά με το ζήτημα. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "στην ημερίδα θα ακουστούν για πρώτη φορά οι απόψεις και οι θέσεις των εκπροσώπων των χωριών και των ετεροδημοτών - αποδήμων όλης της χώρας. Δηλαδή, θα ακουστούν και εκείνοι που εκπροσωπούν και εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες αφορά άμεσα το θέμα, και όχι μόνο οι διάφοροι "ειδήμονες", οι δήμαρχοι τους οποίους δεν αφορά, που εμφανίζονται σε οργανωμένες τηλεοπτικές εκπομπές... ".

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως η υποχρεωτική συνένωση των κοινοτήτων αποτελεί συνέχεια των αποτυχημένων θεσμικών πρωτοβουλιών του κράτους, για την αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης των ΟΤΑ, που άρχισε από παλιότερα, βασισμένη στην εθελούσια και συναινετική συνένωση (ν. 1416/84 και 1622/86). Υπογραμμίζει, όμως, ότι η κατάργηση των χωριών προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις κοινωνική αναστάτωση και αγωνία μήπως έτσι επιταχυνθεί η ολοκληρωτική ερήμωσή τους. Επισημαίνει, ακόμα, πως σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχτούν και οι ιδιαιτερότητες που τυχόν υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, "που επιβάλλουν διαφορετική αντιμετώπισή τους".

Να σημειωθεί ότι ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις έχουν ταχθεί, ήδη, περίπου 40 αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Λέσβου. Επιπλέον, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που έγινε πρόσφατα στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα τις υποχρεωτικές συνενώσεις, περίπου 40 αιρετοί από όλη την Ελλάδα, κατέθεσαν ψήφισμα, με το οποίο δήλωναν αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια. Τέλος, παρουσιάζονται και μεμονωμένες αντιδράσεις κοινοτήτων, όπως αυτή της Μακρινίτσας Πηλίου, η οποία συγκεντρώνει υπογραφές, προκειμένου να μη συνενωθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ