Στην τελική ευθεία, χωρίς καμία διάθεση για "αναβολές" και "καθυστερήσεις", έχει εισέλθει η επιχείρηση της κυβέρνησης για την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, παράλληλα με την "τελική" διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων, προετοιμάζει πυρετωδώς τις προϋποθέσεις για την επιβολή τους, επικεντρώνοντας στη συμμετοχή των συνδικάτων στον περιβόητο κοινωνικό διάλογο - απάτη.
Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνεται σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την επίσκεψη του πρώτου στην Πειραιώς, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η 11μελής κομματικοκυβερνητική επιτροπή, υπό τον Κ. Σημίτη, στην οποία αναμένεται να καταληχθούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες και να διαμορφωθεί "ενιαία στάση".
Χαρακτηριστικές των προθέσεων της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτου, ο οποίος, μιλώντας στο "Σκάι", ξεκαθάρισε ότι ο "κοινωνικός διάλογος" για τα θέματα της "ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των εργασιακών σχέσεων θα έχει ένα μικρό χρονικό ορίζοντα". Προκειμένου να δώσει ένα "μέτρο σύγκρισης", συμπλήρωσε ότι "το ασφαλιστικό δεν μπορεί να κλείσει σε ένα μήνα ούτε σε δύο". Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης, "θα υπάρξει η συγκεκριμένη πλατφόρμα" της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης έσπευσε να "διορθώσει" προχτεσινές δηλώσεις του, όπου είχε υποστηρίξει ότι "ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι προτεραιότητα αυτής της περιόδου", λέγοντας ότι παρεξηγήθηκαν από τον Τύπο. Επιχείρησε, όμως, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει", καθώς και ότι "ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι διάλογος προκάτ".
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σημίτη, ισχυρίστηκε ότι "δε γνωρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης" για τα θέματα του "κοινωνικού διαλόγου".