Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ποιον χτυπάνε οι "βραδινές καμπάνες";

Καταγγελία σωματείων καλλιτεχνών για κατάχρηση των δικαιωμάτων τους από συνεργάτρια της ΕΤ-1

Τα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά σωματεία Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας με κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Τύπου και Πληροφοριών και τον πρόεδρο της ΕΡΤ διαμαρτύρονται για μια υπόθεση "άλωσης" των δικαιωμάτων τους: Η επιστολή τους συγκεκριμένα αναφέρει: "Από τρεις περίπου μήνες προβάλλεται από την ΕΤ-1 η εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά "Βραδινές Καμπάνες",με βάση το γνωστό μυθιστόρημα, για την οποία η φερόμενη ως παραγωγός Ανθή Τούμπη,έχει προεισπράξει όλο το κόστος παραγωγής - πλην του τελευταίου επεισοδίου - έχοντας δηλώσει ψευδώς και δίχως να προσκομίσει αποδείξεις, ότι "έχει εξοφλήσει τις αμοιβές όλων των καλλιτεχνικών συντελεστών (συγγραφέα, σεναριογράφου, σκηνοθέτη, συνθέτη, ηθοποιών, μουσικών, κομπάρσων κ.ά.) ακόμη και τεχνικών", ενώ στην πραγματικότητα οφείλει, σε πάρα πολλούς από αυτούς, ολόκληρη ή την περισσότερη ή μερική αμοιβή τους.Το γεγονός αυτό, που συμβαίνει κατ' επανάληψη από την ίδια την παραγωγό - αλλά και μεμονωμένα από άλλους παραγωγούς - με τα κρατικά κανάλια,είναι πρωτάκουστο και απίστευτο για όλες τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου και μάλιστα εφόσον η ΕΡΤ καθυστερεί να καταβάλλει τα οφειλόμενα από αυτή σε παραγωγούς και συνεργάτες τους πολλούς μήνες, αν όχι και χρόνους μετά την προβολή των έργων τους".

Οι φορείς διαμαρτύρονται έντονα για το "αντικοινωνικό και ληστρικό αυτό φαινόμενο, που εγκαινιάζει νέα ήθη εκμετάλλευσης, δοκιμασιών και απογοητεύσεων του καλλιτεχνικού, αλλά και γενικά του εργαζόμενου κόσμου".Και, απαιτούν να πληροφορηθούν επίσημα, με ποιο αποδεικτικό στοιχείο εξόφλησης όλων των συνεργατών της σειράς, καταβλήθηκαν στη φερόμενη ως παραγωγό Ανθή Τούμπη, που, όπως είναι πλέον γνωστό, "έχει απασχολήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη για ανάλογες περιπτώσεις αναξιοπιστίας".Επιπλέον, τα σωματεία ζητούν να εφαρμόζονται απαράβατα από την ΕΡΤ οι κανονισμοί που διασφαλίσουν τις αμοιβές των κόπων και του ταλέντου των εργαζομένων καλλιτεχνών, σε κάθε τηλεοπτική και ραδιοφωνική παραγωγή και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο και όπου πρέπει αυτή τη διεκδίκησή τους.

Τελειώνοντας, η επιστολή που υπογράφουν οι: Κ. Ασημακόπουλος και Γ. Χριστοφιλάκης - (για την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Π. Τάσιος και Γ. Φιλίππου - (για την Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών), Γ. Βούρος και Λ. Πλασκοβίτης - (για το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και Γ. Τζιώτζης και Κ. Μαρινάκη (για την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας), τονίζει ότι "η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να υποθάλπει και να καλύπτει αναξιόπιστους και εκμεταλλευτές παραγωγούς".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ