Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Από τα κανόνια στους κανονιέρηδες...

Στο καταστραμμένο Σαράγεβο οι κάτοικοί του αδημονούν για το αυριανό παιχνίδι Βοσνίας - Ελλάδας και "φοβίζουν" τον Κ. Πολυχρονίου

ΣΕΡΑΓΕΒΟ (Του απεσταλμένου μας Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Πετώντας από την ηλιόλουστη Αθήνα στο χιονισμένο Σαράγεβο που θα φιλοξενήσει σήμερα και αύριο τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις Βοσνίας - Ελλάδας (σ' επίπεδο ελπίδων και αντρών), η στρογγυλή θεά δεν κυριεύει το νου όπως σ' ανάλογες περιπτώσεις. Η πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δεν είναι πλέον η οποιαδήποτε πόλη. Στους δρόμους και τους γύρω λόφους δοκιμάστηκε η ανθρώπινη αντοχή. Ξεφτιλίστηκε η φιλία και η αδελφοσύνη. Επί πέντε χρόνια τα κανόνια σφυροκοπούσαν αλύπητα, δεν υπήρχε χρόνος για ποδόσφαιρο.

Μουσουλμάνοι, Σέρβοι και Κροάτες... κλοτσούσαν την αξιοπρέπεια τους στα χαρακώματα. Τ' αποτελέσματα της ανθρώπινης βλακείας και του θρησκευτικού φανατισμού, σοκάρουν ακόμα και εκείνους που εξ ιδίων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων επιδίωξαν τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Μια πόλη φάντασμα απλώνεται δεξιά και αριστερά του ποταμού Μιλιάσκα. Ενα απέραντο νεκροταφείο ψυχών και τεχνολογίας. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις που αποκομίζει όποιος περάσει την πόρτα του αεροδρομίου. Σκηνές από Βερολίνο το Μάη του 1945.

Το πούλμαν με την ελληνική αποστολή τρέχει συνοδεία περιπολικών προς το κέντρο της πόλης, αλλά οι εικόνες δεν αλλάζουν. Κτίρια κατεστραμμένα, διαμερίσματα πυρπολημένα, παράθυρα χτισμένα, πρόσωπα σκυθρωπά και αγέλαστα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 160.000 Μουσουλμάνοι, 90.000 Σέρβοι και 26.000 Κροάτες έχασαν τη ζωή τους σ' αυτή την πόλη. Χιλιάδες άλλοι μετανάστευσαν σ' ασφαλέστερες περιοχές. Αυτοί που έμειναν προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και με τον αθλητισμό. Οι δύο αγώνες είναι η πρώτη επίσημη αθλητική συνάντηση στο Σαράγεβο από το φθινόπωρο του 1992 που ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Οι εναπομείναντες σ' αυτή την πόλη περιμένουν πώς και πώς το εναρκτήριο λάκτισμα. Ενα γκολ θα ισοδυναμεί γι' αυτούς όχι με τρεις βαθμούς, αλλά μ' ένα χαμόγελο, ενώ η νίκη θα είναι ελπίδα για το αύριο. Η υποδοχή που έτυχε η Εθνική μας είναι η καλύτερη δυνατή για τα εδώ δεδομένα. Το παιχνίδι δεν είναι οριακό, είναι όμως από τα ονομαζόμενα καθοριστικά. Με νίκη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα περιμένει στην Ελλάδα, Κροατία, Δανία για να διεκδικήσει, χωρίς αγώνα μπαράζ, την πρόκριση στα τελικά του Παρισιού.

Ο Κ. Πολυχρονίου γνωρίζει ότι οι Βόσνιοι θέλουν ν' αποδείξουν πολλά και πάνω απ' όλα ότι θα προσπαθήσουν να γιορτάσουν την επιστροφή τους στη διεθνή αθλητική κοινότητα με νίκη. Αισιοδοξεί όμως. Αποψη που ασπάστηκε και ο Γ. Δώνης δηλώνοντας "το αποτέλεσμα εξαρτάται από την απόδοσή μας και μόνο". Τα κανόνια έχουν σιγήσει προ πολλού στο Σαράγεβο. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα και αύριο θ' αντηχήσουνε οι Ελληνες κανονιέρηδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ