Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα θέλουν όλα δικά τους

Αποζημίωση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που... επλήγησαν από την εξέγερση του αλβανικού λαού τολμούν να εγείρουν ορισμένοι εκπρόσωποι του "επιχειρηματικού κόσμου". Πρέπει αλήθεια κάποιος να έχει πολύ θράσος, ώστε να θέτει τέτοιες αξιώσεις. Οι κύριοι αυτοί, που διεκδικούν από το δημόσιο να τους αποζημιώσει για τις όποιες ζημιές ενδεχόμενα έπαθε η επιχείρησή τους στην Αλβανία, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή παροιμία που λέει πως τα θέλουν "μονά - ζυγά δικά τους", καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι: Στο ξεκίνημά τους ζητούν τη στήριξη του κράτους για να αρχίσει η επιχείρησή τους να παράγει κέρδη. Ετσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία (όπως και όλες οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα "κίνητρα" των λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων), προικοδοτήθηκαν γενναία από το ελληνικό δημόσιο, για να μπορούν να βγάζουν κέρδη.

***

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε κάθε 100 δραχμές που επένδυσαν στην Αλβανία εισέπραξαν από τα άδεια ταμεία του κράτους επιχορήγηση που κάλυπτε επίσημα το 30% και στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Αλλά τα εκατομμύρια των επιχορηγήσεων μπροστά στο πλιάστικο που ακολούθησε στη συνέχεια με θύτες τους Ελληνες καπιταλιστές, μικρούς και μεγάλους και θύματα τον αλβανικό λαό ήταν το κάτι άλλο.

***

Οταν αρχίζει να λειτουργεί η επιχείρηση και να έχει κέρδη, ζητούν να μη φορολογούνται ή να φορολογούνται συμβολικά ακόμη και για τα επίσημα - φανερά - κέρδη τους. Μια γεύση του τι σημαίνει "επένδυση" στην Αλβανία μάς έδωσε στέλεχος υπουργείου με αρμοδιότητες συναφείς με τις βαλκανικές χώρες, που μας έλεγε ότι γνωστός του Ελληνας επιχειρηματίας έβαλε λουκέτο στη βιοτεχνία του (επειδή οι δουλιές πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο) και άνοιξε εργοστάσιο κατασκευής στρωμάτων στην Αλβανία, όπου κυριολεκτικά θησαύρισε. Οπως μας είπε ο συνομιλητής μας, ο στρωματοποιός πλέον επιχειρηματίας εισήγαγε κάθε βδομάδα σε σταθερή βάση επί μακρόν σε ελληνικές τράπεζες περί τα 5 εκατομμύρια δραχμές! Δούλευε δηλαδή με κυριολεκτικά ληστρικά ποσοστά κέρδους, τα οποία μπορεί να έφταναν το 500% ή ακόμα και το 1.000%.

***

Οταν όμως η επιχείρησή τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό πάθει κάποια ζημιά (όπως για παράδειγμα οι ζημιές που επικαλούνται διάφοροι επιχειρηματίες που έκαναν επενδύσεις στην Αλβανία), τότε απαιτούν από το κράτος να πληρώσει τα σπασμένα, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση τους προέτρεψε μέσω των "αναπτυξιακών κινήτρων" να κάνουν επενδύσεις...

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ