Για να "μειώσει" την ανεργία η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, θα βάλει - λέει - τους άνεργους να "αναπλάθουν" γειτονιές, να "ψυχαγωγούν" τουρίστες, να καθαρίζουν πινακίδες και να παρκάρουν αυτοκίνητα, κάτι που ονομάζει "νέες πηγές απασχόλησης"...
Σύντομα θα αρχίσει ο "κοινωνικός διάλογος" στις επτά περιοχές που έχουν επιλεχθεί για την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.Δηλαδή, τη ζώνη Κοζάνης - Φλώρινας, τις δυτικές περιοχές Αθήνας - Πειραιά, την Αχαϊα, τη Μαγνησία, τη Δράμα, την Ημαθία και τη Βοιωτία.Αυτές οι, κατατρεγμένες από την ανεργία και το κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, περιοχές θα αποτελέσουν το πρότυπο του νέου επενδυτικού και εργασιακού "παραδείσου". Θα γίνουν πόλεις - "πειραματόζωα".
Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας φρόντισε να δώσει, στην πρόσφατη ημερίδα που έκανε, "ενδεικτικά παραδείγματα" του περιεχομένου των ΤΣΑ! Τα παραδείγματα αυτά ενισχύθηκαν από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, που επισκέφθηκαν την Αθήνα και μίλησαν στην ημερίδα του ΕΙΕ. Εκεί έγινε πολύς λόγος για τις "νέες πηγές απασχόλησης".Να τι λένε γι' αυτές:
- "Είναι δυνατόν μακροχρονίως άνεργοι μεγάλης ηλικίας να χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη σχολείων".
- Γυναίκες άνω των 45 ετών "μπορούν να εργαστούν στη φύλαξη παιδιών και τη συνοδεία ηλικιωμένων".
- Αλλες ομάδες πληθυσμού "μπορούν να βρουν διέξοδο απασχόλησης στη διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικού καθαρισμού, υδροδότησης, αρδεύσεων", ή στην υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, κοινωνικής αναψυχής.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στη Γαλλία,λέει, ηλικιωμένα άτομα μπορούν με μια ετήσια συνδρομή να ζητούν βοήθεια για καθημερινά προβλήματα, όπως μικρές οικιακές επισκευές, συντήρηση του σπιτιού κλπ. Η αίτηση θα γίνεται "σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό", στον οποίο θα απασχολούνται άνεργοι "κατάλληλα εκπαιδευμένοι".
Για τη φύλαξη παιδιών εργαζόμενων γονέων - άραγε δε θα υπάρχουν κρατικοί παιδικοί σταθμοί (;) - στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν άνεργες γυναίκες. Επειτα φτιάχτηκαν κινητοί παιδικοί σταθμοί που φύλαγαν τα παιδιά γυναικών, οι οποίες παρακολουθούσαν ...μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης!
Στο Λουξεμβούργο και τη Λέσβο αναπτύχθηκαν "εταιρικά σχήματα", στα οποία διευκολύνεται η ...τηλεργασία για την παροχή ειδικών υπηρεσιών.
Στη Γαλλία,επίσης, δόθηκε βοήθεια σε νέους με "μειονεκτική θέση". Δημιουργήθηκε συνεταιρισμός, ο οποίος εκπαίδευσε νέους με μειονεκτική θέση για βοηθούς βιβλιοθηκάριους. Βεβαίως στην Ελλάδα οι νέοι άνεργοι του Μαντουδίου μπορεί να μη "βρίσκονται" σε μειονεκτική θέση, αλλά θα δούλευαν ευχαρίστως σαν βοηθοί βιβλιοθηκάριοι.
Μέσω των "τοπικών συμφώνων" θα προωθηθούν και άλλες... δραστηριότητες που συνδέονται με την απασχόληση. Θα συντηρούνται και θα ανακαινίζονται ακίνητα, θα "αναπλάθονται" γειτονιές, προσφέροντας αντικείμενο εργασίας και σε μικρές επιχειρήσεις, όπως στη Γερμανία.Θα δημιουργηθούν υπηρεσίες ασφάλειας - κάτι σαν τις "σεκιούριτι" - που θα αναλαμβάνουν από εργασίες φύλαξης μέχρι και απασχόληση... παρκαδόρων,όπως στην Ολλανδία.Θα δημιουργηθούν εταιρίες για τη μετακίνηση με μικρά λεωφορεία, ταξί κ. ά. όπως στην Ιταλία.Θα δημιουργηθεί απασχόληση στην ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και τη συντήρηση πινακίδων,όπως στη Βρετανία,κλπ.
Το πράγμα πάει και παραπέρα. Ηδη στη Χαλκιδική δημιουργήθηκε επιχείρηση που προσφέρει... "ψυχαγωγία και διασκέδαση στους τουρίστες". Στο Βέλγιο έγινε η πρώτη "γιορτή του ψωμιού" στο λεγόμενο "χωριό του ψωμιού" και ήρθαν τουρίστες και δημιουργήθηκαν θέσεις... εργασίας!
Πολλές, ανάλογες μορφές... απασχόλησης έχουν να προτείνουν τα ΤΣΑ. Εργασίες, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς γίνονται σήμερα, βαπτίζονται "νέες πηγές απασχόλησης".Εργασίες που δεν οδηγούν σε καμία ανάπτυξη της βιομηχανίας και της νέας τεχνολογίας. Δε δημιουργούν μακρόχρονες θέσεις εργασίας. Δε διασφαλίζουν, το κυριότερο, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παραμερίζουν εργαζόμενους διαφόρων κλάδων που σήμερα απασχολούνται σε αυτές τις εργασίες. Ετσι κι αλλιώς πολλές γυναίκες φυλάνε παιδιά. Ηλεκτρολόγοι αναλαμβάνουν την επισκευή οικιακών συσκευών. Οικοδόμοι αναλαμβάνουν τη συντήρηση και ανακαίνιση κατοικιών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Πρόκειται για ένα "μανδύα", ώστε να καλυφθεί ο αντικειμενικός στόχος. Υποαπασχόληση χωρίς δικαιώματα, διόγκωση υπηρεσιών αμφιβόλου χρησιμότητας, εξαγορά συνειδήσεων, για να αποφευχθούν οι "κοινωνικές εκρήξεις", επιβολή του "εργασιακού μεσαίωνα"...
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ