Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας και διαγγέλματος υποταγής στην ΕΕ, διανθισμένη από συστάσεις του τύπου "σπείρετε σπαράγγια" (προς τους αγρότες) και εγγυήσεις για ένα καλύτερο αύριο με "πλατύτερους δρόμους" και νέες σιδηροδρομικές γραμμές (προς τον υπόλοιπο ελληνικό λαό), εξελίχτηκε η χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού - "διευθυντή ορχήστρας", κατά δήλωσή του...
Ο Κ. Σημίτης,απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εσωτερική, αλλά και εξωτερική κατάσταση της χώρας, επανέλαβε μονότονα ότι η "νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους", η οποία "δικαιολογεί", "δικαιώνει" και "επιβάλλει" την κυβερνητική πολιτική εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων, είναι η εκπλήρωση των όρων του Μάαστριχτ. Αδιαφορώντας ουσιαστικά πλήρως για το κύμα της λαϊκής αντίστασης και οργής που προκαλεί αυτή η πολιτική, ο πρωθυπουργός υπήρξε σαφής: Το πλαίσιο που καθοδηγεί και θα καθοδηγεί τη δράση της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα "σύγκλισης", η πορεία προς την ΟΝΕ και τα μεγέθη του προϋπολογισμού, που έχει καταρτιστεί με γνώμονα τα παραπάνω.
Σε αρκετά σημεία των δηλώσεών του ο Κ. Σημίτης υπήρξε προκλητικός όσο και αποκαλυπτικός σε σχέση με το από πού εκπορεύεται η βαθύτατα αυταρχική κυβερνητική συμπεριφορά απέναντι στα πληττόμενα λαϊκά στρώματα: Η πολιτεία πήρε τα μέτρα που έπρεπε και καλά έκανε, ήταν η απάντησή του στις πρακτικές δολιοφθοράς κατά των αγροτών. Ο,τι διάλογο κάναμε, κάναμε, ήταν η απάντησή του για τις κινητοποιήσεις των ξωμάχων και των εκπαιδευτικών... Κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, του προκαλούν "στεναχώρια", αλλά εκείνο που φάνηκε είναι ότι κυρίως του προκαλούν αλλεργία, αφού επανειλημμένως έσπευδε να κλείνει τις απαντήσεις του με την προτροπή να σταματήσουν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις και τότε η κυβέρνησή του θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τους πάντες, αλλά όχι για οικονομικά αιτήματα... Δείγμα δε της "στεναχώριας" έδωσε αμέσως μετά, όταν ως κριτήριο επιτυχίας του κυβερνητικού έργου εμφάνισε ότι η κυβέρνηση προκάλεσε δυο απεργίες της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική της για το νέο μισθολόγιο που προωθεί στο δημόσιο τομέα!
Στα πλαίσια της βαθύτατης "κοινωνικής ευαισθησίας" που διαπνέει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δε δίστασε να καταφύγει στην τακτική του "διαίρει και βασίλευε" και να πει ότι οι καθηγητές "δεν είναι καθόλου κακοπληρωμένοι" σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ότι οι αγρότες πρέπει να "αναλάβουν τις ευθύνες τους", αφού "οι πάνω που καθοδηγούν και οι κάτω που ακολουθούν" πρέπει να συνεργαστούν... Δε δίστασε, δε, ως "από πάνω καθοδηγητής" των "από κάτω που ακολουθούν", να τους επιστήσει την προσοχή γιατί η δική του κυβέρνηση δεν έχει γίνει ακόμα τόσο σκληρή όσο οι ομόλογές της στην Ιταλία και τη Γερμανία...
Εκπληκτικής βαθύνοιας παρατήρηση για την προσφορά της κυβέρνησης στον τόπο ήταν ότι "κατοχύρωσε την ελληνικότητα της φέτας" στην ΕΕ..., αλλά και η εξήγηση που έδωσε σχετικά με την επιβολή φόρων (αν και προεκλογικά τους είχε αποκλείσει), αφού αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχε προβλεφτεί η υστέρηση δαπανών. Ομως, πέρα από το αστείο της υπόθεσης, που σε ορισμένα σημεία άγγιξε τα όρια της φαιδρότητας, όπως με την επισήμανση για τη δυναμική καλλιέργεια των... σπαραγγιών, ο πρωθυπουργός υπήρξε πολέμιος της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ερμηνευτεί η δήλωσή του για την "αριστερή" πολιτική της κυβέρνησης, για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν τους "κατέχοντες" και για το ότι οι πρώτες αντιδράσεις εναντίον της προήλθαν από τους τραπεζίτες!
Σε ό,τι αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία, υπέρ του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" της οποίας τάχθηκε, αφού πρώτα καταφύγει στη Χάγη για τα "ανοιχτά θέματα". Στο θέμα της Αλβανίας τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης της λαϊκής εξέγερσης, ενώ για το Κυπριακό περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει πλήρη εικόνα των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται.