Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Η "σιδερένια φτέρνα" της νέας τάξης

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου

"Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο που νομιμοποιεί την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων αντί να την απαγορεύει. Πρόκειται για κατάλυση του απορρήτου της προσωπικής ζωής. Πρόκειται για υπαγωγή όλων των Ελλήνων στις διαθέσεις των πολυεθνικών διευθυντηρίων του καπιταλισμού. Πρόκειται για πολτοποίηση της προσωπικότητας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κάτω από τη μάσκα των ανώδυνων φλυαριών για την προστασία της προσωπικότητας κρύβει το απεχθές πρόσωπο της νέας τάξης της βαρβαρότητας και του εξανδραποδισμού. Το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει και θα αντισταθεί στην εφαρμογή του".Αυτό υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το οποίο αποτελεί και τη νομική προϋπόθεση για την κύρωση από τη χώρα μας της περιβόητης συμφωνίας Σένγκεν.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην προϊστορία του φακελώματος και στα μαύρα βιώματα, που έζησε ο ελληνικός λαός από την εφαρμογή του στη χώρα μας, ο Λ. Αυδής υπογράμμισε ότι το ηλεκτρονικό φακέλωμα βεβαίως και αφορά πρωτίστως τους αριστερούς, τους ριζοσπάστες, τους συνδικαλιστές, τους μετανάστες, τους ανατρεπτικούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Γι' αυτό, τόνισε,"στο μέτωπο που σχηματίζεται κατά του ηλεκτρονικού φακελώματος και που συνεχώς διευρύνεται, όσο ο κόσμος πληροφορείται την αλήθεια, συναντιούνται κομμουνιστές και φιλελεύθεροι, αριστεροί και συντηρητικοί, υλιστές και θρησκευόμενοι ή άλλοι ιδεαλιστές".

Το ψευδεπίγραφο του νομοσχεδίου

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι αντικείμενό του, σύμφωνα με το πρώτο του άρθρο, είναι η θέσπιση προϋποθέσεων για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι τιτλοφορείται βαρύγδουπα ως νομοσχέδιο προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία τέτοιων δεδομένων. "Με τη διάταξη του άρθρου 1 - είπε - και με τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου αναγνωρίζεται πανηγυρικά ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται και καθορίζονται μόνον οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αντί να εισαχθούν διατάξεις που θα προστάτευαν την ανθρώπινη αξία, την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή από τους νέους κινδύνους και αντί να προσαρμοστεί η προστασία της προσωπικότητας στα νέα δεδομένα, το νομοσχέδιο θέτει όρια στην προστασία και στην πραγματικότητα διασφαλίζει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.Πρόκειται δηλαδή για το αντίθετο αυτού που αναγγέλλει ο τίτλος του. Η προστασία της ελευθερίας του ατόμου δεν ενισχύεται. Αντίθετα εισάγεται διαδικασία περιορισμού της με τη μέθοδο της διολίσθησης".

Καθ' υπαγόρευσιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αναφερόμενος στους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε στην εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι το έβδομο κατά σειρά που έχει ετοιμαστεί. Τα προηγούμενα έξι δε έφτασαν ως το Κοινοβούλιο για διάφορους λόγους. Η κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε να προχωρήσει στο αποφασιστικό βήμα, γιατί αυτό υπαγορεύει η Οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και το κυριότερο "γιατί η ύπαρξη νομοθετήματος για τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού φακελώματος είναι προϋπόθεση, για να ισχύσει η επεξεργασία και διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στον αστυνομικό τομέα, όπως προβλέπει το άρθρο 117 της Συνθήκης του Σένγκεν. Με το σημερινό λοιπόν νομοσχέδιο - συνέχισε ο Λ. Αυδής - η κυβέρνηση εκπληρώνει μια υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επιχειρεί το αποφασιστικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των αστυνομιών και προς της Ευρώπη των φακελωμένων λαών".

Η αποθέωση του φακελώματος

Αποκλύπτοντας τους στόχους και το χαρακτήρα του νομοσχεδίου ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε σε πολλές πλευρές με χαρακτηριστικότερες τις εξής:

- Βάσει του νομοσχεδίου και της προαναφερόμενης οδηγίας της ΕΕ τα νομικά πρόσωπα και οι άτυπες ενώσεις δε θεωρούνται υποκείμενο δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπόκεινται και στους όποιους περιορισμούς θεσπίζονται γύρω από τον επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Ετσι, κάλλιστα μπορούν να γίνονται αντικείμενο συλλογής και επεξεργασίας πρακτικά σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι κατάλογοιτων μελών τους, τα πρωτόκολλα ψηφοφορίας κλπ. και μέσω αυτών να φακελώνεται η συνδικαλιστική και πολιτική δράση των ατόμων που αναπτύσσουν δραστηριότητα μέσω αυτών των οργανώσεων.

- Εντυπωσιακό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι εξισώνονται οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας με τους ιδιωτικούς φορείς, αφού στους τελευταίους επιτρέπεται επί ίσοις όροις να συλλέγουν και να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα, δηλαδή να ασκούν προς όφελός τους το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

- Σκανδαλώδης είναι η διάταξη που επιτρέπει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι μόνο να συλλέγουν και να επεξεργάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και - κατ' εξαίρεση - να μην ενημερώνουν γι' αυτό το άτομο που φακελώνουν εφόσον είναι δημόσιο πρόσωπο.

Τα άλλα κόμματα

Από τα άλλα κόμματα υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ δήλωσαν ότι τα κόμματά τους θα το καταψηφίσουν.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κατσικόπουλος υπεραμύνθηκε των διατάξεών του. Η εισηγήτρια της ΝΔ περιορίστηκε σε ορισμένες επιμέρους παρατηρήσεις. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, αφού δήλωσε την αρνητική ψήφο του κόμματός του, ζήτησε από την κυβέρνηση, ελαχιστοποιώντας τα αρνητικά και τους κινδύνους, να δεχτεί να συμμετέχουν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο - μια σειρά μαζικοί φορείς όπως, η ΓΣΕΕ, η ΚΕΔΚΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων και να υπάρχει διακομματικός έλεγχος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, υπογραμμίζοντας ότι καταργούνται κορυφαίες αρχές του κράτους δικαίου. Ακόμη μίλησε για δημιουργία καθεστώτος κρατικής ηλεκτρονικής τρομοκρατίας και τόνισε ότι "το Μάαστριχτ των τραπεζιτών θέλει να επιβάλει την πλήρη κυριαρχία του στην Ευρώπη των λαών".

  • Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος εξέφρασε την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο και δήλωσε πως αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας να ψηφίσει υπέρ της Σένγκεν θα αποχωρήσει από το κόμμα του.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ