Η συνέντευξη του πρωθυπουργού και η επίσκεψη Ντ' Αλέμα αποτελούν τα δύο "όπλα" της κυβερνητικής προπαγάνδας, με στόχο τη δικαιολόγηση και διευκόλυνση επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων
Συντονισμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο με στόχο τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής και την εξουδετέρωση, στο βαθμό που μπορεί, των λαϊκών αντιδράσεων, καταβάλλει η κυβέρνηση Σημίτη τις επόμενες μέρες, ταυτόχρονα με την προώθηση της επιχείρησης "κοινωνικός διάλογος".
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται η αποψινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού σε επιλεγμένους δημοσιογράφους και η επίσκεψη του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς, Μάσιμο ντ' Αλέμα, την ερχόμενη Παρασκευή.
Η επίσκεψη ντ' Αλέμα αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να δοθεί μια "τονωτική ένεση" στην υπόθεση του διαλόγου για την κεντροαριστερά και κυρίως για να αναζητηθεί ένα άλλοθι για την επιβολή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Η κυβέρνηση αναπτύσσει μια ολόκληρη φιλολογία γύρω από την επίσκεψη του Ντ' Αλέμα. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τη συνδέουν με την έναρξη πρωτοβουλιών για την "ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος της κεντροαριστεράς". Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι το παράδειγμα της Ιταλίας μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στη χώρα μας, γιατί απέδειξε ότι "δυνάμεις με διαφορετικές ιστορικές διαδρομές, αλλά και διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς μπορούν να βρουν με επιτυχία τον κοινό δρόμο του προβληματισμού, του διαλόγου και της συνεργασίας". Η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, εννοώντας σαφώς τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, για "αναζήτηση κοινών οριζόντων". Ωστόσο, διευκρίνιζαν ότι οι πρωτοβουλίες δεν απευθύνονται στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων, αλλά "αφορά τις ζωντανές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις" που επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στις σχέσεις των δυνάμεων της κεντροαριστεράς".
Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή προσκεκλημένος του Κ. Σημίτη και θα παρακαθήσει σε γεύμα παρουσία των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δύο άντρες θα μιλήσουν με θέμα "η Αριστερά μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος".
Ο Κ. Σημίτης στην πρώτη εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του μετά τις εκλογές, θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, την επίδειξη της πρωτοφανούς αδιαλλαξίας και αυταρχισμού απέναντι στους απεργούς, την υποταγή στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αναμασώντας τις γνωστές θέσεις που έχει το τελευταίο διάστημα παρουσιάσει. Η συνέντευξη, όπως ομολογούν συνεργάτες του, κρίθηκε ότι είναι "ο προσφορότερος και αποδοτικότερος για την κυβέρνηση τρόπος" για την προπαγάνδα της κυβερνητικής πολιτικής και τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην "κοινή γνώμη". Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν για τον στημένο χαρακτήρα της συνέντευξης, οι επιτελείς της επικοινωνιακής πολιτικής διαδίδουν ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη συνέντευξη στο Ζάππειο με τη συμμετοχή όλων των ΜΜΕ. Επίσης, υποστηρίζουν ότι τους δημοσιογράφους που θα υποβάλουν απόψε τις ερωτήσεις (Ευθυμίου, Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου) τους διόρισαν τα... κανάλια.