Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
ΧΑΡΗσε παγκόσμιο τίτλο

Ο Χάρης Παπαδιάς, ο πρώτος Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής, πήρε χρυσό μετάλλιο στα 60μ. Στον τελικό Κόφφα και Βασδέκης

Το άστρο του Χάρη Παπαδιά έλαμψε χτες στην Πόλη του φωτός. Ο νεαρός από την Ελευσίνα έγινε ο πρώτος Ελληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο στίβο. Ο Χ. Παπαδιάς κατέπληξε τους πάντες χτες στον τελικό των 60μ. κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 6.50, που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ (προηγούμενο με 6.51 του ίδιου και του Τερζιάν). Παράλληλα, άφησε πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου όπως ο τρίτος Ολυμπιονίκης Καναδός Σουρίν (5ος με 6.57) αλλά και ο Τζαμαϊκανός Γκριν (δεύτερος με 6.52) και ο Νιγηριανός Εζίνουα, (τρίτος με 6.52). Ας σημειωθεί ότι ο Ελληνας αθλητής είχε αρχίσει από το πρωί να "δείχνει τα δόντια" του όταν είχε περάσει πρώτος από τη σειρά του στα προκριματικά (με χρόνο 6.55), αλλά και το απόγευμα στον ημιτελικό όταν προκρίθηκε πάλι πρώτος στον τελικό με 6.53.

"Ετρεξα για μένα. Δεν κοίταζα ποιος έτρεχε δίπλα μου" τόνισε στις δηλώσεις του ο νεαρός αθλητής που επισήμανε ότι κάθε άλλο παρά θαύμα θα πρέπει να θεωρείται, αφού χρειάζεται σκληρή δουλιά για να έρθουν τέτοιες επιτυχίες. Στο ίδιο αγώνισμα ο Παυλακάκης ήταν τρίτος στα ημιτελικά με χρόνο 6.61 και αποκλείστηκε. Στα προκριματικά είχε πετύχει ατομικό ρεκόρ με 6.58.

Δυο φορές ρεκόρ η Κόφφα

Σημαντική επιτυχία σημείωσε και η Κατερίνα Κόφφα που προκρίθηκε στον σημερινό τελικό των 200μ, σημειώνοντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ με 22.96. Η Κόφφα ήταν δεύτερη πίσω από την Τζαμαϊκανή Φρέιζερ. Στα προκριματικά είχε πετύχει πάλι ρεκόρ με 23.05. Στο ίδιο αγώνισμα, αλλά στους άντρες, Παναγιωτόπουλος και Ναυπλιώτης αποκλείστηκαν στα προκριματικά, αφού τερμάτισαν στην 4η και 6η θέση αντίστοιχα με 21.97 και 21.76.

Στον τελικό του μήκους προκρίθηκε και ο Σπύρος Βασδέκης, αφού το άλμα του στα 7.92μ του έδωσε το εισιτήριο με τη 10η καλύτερη επίδοση. Ο Χατζόπουλος αποκλείστηκε με 7.71

Ατυχοι Θάνου - Παλλάκης

Εξάλλου άτυχη στάθηκε η Κατερίνα Θάνου στα 60μ, όταν στον ημιτελικό έχασε την πρόκριση για λίγα μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η Θάνου τερμάτισε στη δεύτερη θέση μαζί με την Αμερικανίδα Ντίβερς με τον ίδιο χρόνο 7.15, αλλά στην ανάλυση του φοτο-φίνις και μετά από ένσταση της ελληνικής αποστολής διεκρινίστηκε ότι ο ακριβής χρόνος ήταν 7.149 για τη Θάνου και 7.142 για την Ντίβερς. Στο ίδιο αγώνισμα η Τσώνη αποκλείστηκε από τα ημιτελικά με χρόνο 7.34. Το χρυσό μετάλλιο πήρε τελικά η Ντίβερς αφού πρώτευσε στον τελικό με χρόνο 7.06. Δεύτερη η Στούρουπ (Μπαχάμες) 7.15 και τρίτη Μπλανγκέ (Γαλλία) 7.17.

Ατυχος στάθηκε ο Παλλάκης στο επί κοντώ ο οποίος υπέστη θλάση στην προθέρμανση και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στους αγώνες.

Η πρεμιέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είχε και παγκόσμιο ρεκόρ, αφού στα προκριματικά των 800μ των ανδρών ο Δανός Κίπτεκερ πρώτευσε με 1.43.97 καταρρίπτοντας το παλιό 1.44.84.

Το ενδιαφέρον στα άλματα

Τα άλματα και ειδικά το μήκος παίρνουν τη σκυτάλη του ενδιαφέροντος της ελληνικής συμμετοχής στη συνέχεια.

Ο Σπύρος Βασδέκης αγωνίζεται στον τελικό, ενώοι Ξάνθου - Πατουλίδου στα προκριματικά. Κυριότεροι αντίπαλοι του Βασδέκη είναι ο Ρώσος Σοσούνοφ που στα προκριματικά πραγματοποίησε άλμα στα 8.30, ο Κουβανός Πεντρόσο με τα 8.12, οι Αμερικανοί Γούλντερ και Γκριν με 7.92 και 8.17 αντίστοιχα.

Στο μήκος γυναικών υπάρχουν κορυφαίες παρουσίες, όπως της περίφημης Γερμανίδας Χάικε Ντρέσλερ και της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του '95 της Ιταλίδας Φιόνα Μέι.

Με στόχο τον τελικό, ο Λάμπρος Παπακώστας αγωνίζεται σήμερα στα προκριματικά του ύψους. Κυριότεροι αντίπαλοι θεωρούνται οι Βρετανοί Σμιθ και Γκραντ, ενώ απουσιάζει ο Σοτομαγιόρ.

Τέλος, με στόχο μια αξιοπρεπή εμφάνιση η Πόπη Ουζούνη αγωνίζεται σήμερα στα προκριματικά της σφαίρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ