Με πρόσχημα την... εναρμόνιση με τις χώρες - μέλη της Ενωσης ετοιμάζεται η καθιέρωση δείκτη που δε θα λαμβάνει υπόψη σημαντικές λαϊκές δαπάνες
Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων στους μισθούς, από το νέο... "ευρωτιμάριθμο".
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ο "ευρωτιμάριθμος" θα αρχίσει να υπολογίζεται από αυτό το μήνα.
Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι ο τρόπος κατάρτισης του εναρμονισμένου - όπως τον ονομάζουν - τιμαρίθμου, θα έχει ουσιαστικές διαφορές με τον "εθνικό" τιμάριθμο, με αποτέλεσμα ο επίσημος δείκτης να καταστεί ακόμα πιο πλαστός από αυτόν που ισχύει σήμερα. Για την ακρίβεια θα απεικονίζει με μικρότερη πιστότητα τις εξελίξεις στις τιμές και την ακρίβεια που μαστίζει τους εργαζόμενους. Από την εξέλιξη αυτή δημιουργείται κίνδυνος στο προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση και η εργοδοσία να λαμβάνουν σαν βάση υπολογισμού το νέο αυτόν τιμάριθμο για τον υπολογισμό των αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
Χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), έδωσε στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο αναφέρει ότι ο νέος εναρμονισμένος κοινοτικός τιμάριθμος, θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο "σύγκλισης" της Ελλάδας στους δείκτες του Μάαστριχτ και ειδικά στο θέμα του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, οι χώρες - μέλη θα πρέπει το 1999 να έχουν πληθωρισμό όχι μεγαλύτερο της 1,5 μονάδας, από το ποσοστό πληθωρισμού των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις.
Στο σημείωμα αναφέρεται βέβαια ότι ο εναρμονισμένος κοινοτικός τιμάριθμος δε θα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση, όπως τιμαριθμική αναπροσαρμογή ή μισθολογικές διαπραγματεύσεις, για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει ο"εθνικός" τιμάριθμος, αλλά το επιχείρημα είναι αρκετά αδύνατο, μια και είναι προφανές ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθούνται οι διαδικασίες για εναρμόνιση και σε θέματα μέτρησης του πληθωρισμού συνολικά. Και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, ο τιμάριθμος που θα έχει εφαρμογή, θα είναι φυσικά ο κοινοτικός.
Οι σημαντικότερες διαφορές κοινοτικού και εθνικού τιμαρίθμου είναι ότι ο πρώτος δεν καλύπτει υπηρεσίες στους τομείς της υγείας (υπηρεσίες γιατρού, νοσοκομείων κλπ) και της εκπαίδευσης (δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων κλπ).
Χτες εξάλλου δόθηκε στη δημοσιότητα η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Φλεβάρη του 1997, σύμφωνα με τον οποίο ο ρυθμός αύξησης σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 6,6%, έναντι 6,8% το Γενάρη και σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός αύξησης ήταν 7,9%.