Ανήσυχοι για το "αύριο" υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι τον Δ. Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε χτες στους τόπους δουλιάς
Εικόνα ερήμωσης και μαρασμού, παρουσιάζει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά,όπου περιόδευσε χτες ο Δ. Κουμπούρης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,με αφορμή την καμπάνια του Κόμματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
"Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το μέλλον μας είναι σκοτεινό", ήταν η πρώτη κουβέντα που ειπώθηκε κατά την έναρξη της περιοδείας. "Είναι ξεκάθαρο, το ναυπηγείο δεν έχει μέλλον, αν δεν εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη ρύθμιση των χρεών, ύψους 8,8 δισ. δρχ.", είπε ο πρόεδρος του σωματείου, Σ. Μαρκάτος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Δ. Κουμπούρη, σημειώνοντας πως η έγκριση αυτή απαιτεί παρέμβαση πολιτική της κυβέρνησης, που "πάει μάλλον να λύσει το πρόβλημα τεχνοκρατικά"!
Δίπλα στην καντίνα μαζεύτηκε το πρώτο "πηγαδάκι" και ο Δ. Κουμπούρης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, σημείωσε: "Είναι γενικότερη η κατάσταση. Για δέστε, γίνονται μεγάλα έργα στη χώρα μας και θα καταναλωθούν εκατομμύρια τόνοι σίδηρο, αλλά η χαλυβουργία συρρικνώνεται. Προετοιμάζονται εξοπλιστικά προγράμματα 4 τρισ. δρχ., αλλά τα ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία συρρικνώνονται...". Και θα επισημάνει πως η αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και η μεγάλη ανεργία, είναι αποτελέσματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ που "υπέγραψαν οι πολυεθνικές με τα πειθήνια όργανά τους τις κυβερνήσεις".
"Το ΚΚΕ - συνέχισε - ήταν το μόνο κόμμα που ενημέρωσε για το τι σημαίνει Μάαστριχτ. Πέντε χρόνια μετά δικαιωθήκαμε στις προβλέψεις μας. Η αναθεώρηση που συζητείται θα πάει στο χειρότερο". Στη συνέχεια ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσα από τα λεγόμενα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, καθώς και για την επικείμενη επίθεση με στόχο την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου: "είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύει η ελεύθερη αγορά, τι μπορούμε να κάνουμε;", ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε: "Οταν λένε ελεύθερη αγορά, αναφέρονται στις ελευθερίες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι των λαών. Οι κυβερνήσεις, βάζουν εκβιαστικά διλήμματα, για να περάσουν τα σχέδιά τους. Από πότε είναι μονόδρομος να πλουτίζουν οι λίγοι και να εξαθλιώνονται οι πολλοί; Δε θα σας χαϊδέψουμε τα αυτιά. Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να αποκρουστεί η επίθεση".
Σε άλλη παρατήρηση "οι αγρότες κάναν αγώνες, οι καθηγητές δυο μήνες τώρα, η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη", ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε ότι "η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη, προσπαθώντας να απογοητεύσει τον κόσμο. Επιχειρεί επίσης να ξεκόψει τον ένα κλάδο απ' τον άλλο. Απαιτείται συντονισμός δράσης. Να φτιάξουμε μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική. Επιτέλους πρέπει να βγάλουμε και συμπεράσματα, ποιους ψηφίζουμε".Ερημιά, εργαζόμενοι ελάχιστοι και διασκορπισμένοι εδώ και κει, ήταν η εικόνα που αντίκριζες στο βαρύ και στο ελαφρύ ελασματουργείο, που μόλις πριν λίγους μήνες έσφυζαν από ζωή. Εικόνα μαρασμού και στο μηχανουργείο, στο σωληνουργείο και αλλού. Μοναδική εξαίρεση στο τμήμα ναυπήγησης των δυο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, όπου υπάρχει αρκετή δουλιά... αλλά για πόσο ακόμα;
Ντ. Ν.