Στο κέντρο του Νομού Μεσσηνίας, κοντά στο χωριό Μαυρομάτι, υψώνεται ένα ξεχωριστό βουνό, ξεχωριστό για την επιβλητικότητά του και για την ιστορία του. Το όρος Ιθώμη θα αποτελέσει το επίκεντρο της ιστορίας των Μεσσηνίων. Οι Μεσσήνιοι είχαν να αντιμετωπίσουν έναν ισχυρό εχθρό, που δεν ήταν άλλοι από τους γείτονές τους, τους Σπαρτιάτες. Εκεί, στους πρόποδες του βουνού, θα κτιστεί το 369 π.Χ. από τον Επαμεινώνδα η πρωτεύουσα των Μεσσηνίων, η Μεσσήνη.
Στην αρχαία Μεσσήνη, θα ταξιδέψει τους τηλεθεατές ο φακός του ντοκιμαντέρ "Αρχαία Μεσσήνη: Η αποκάλυψη της πόλης των γλυπτών". Η Μεσσήνη πήρε το όνομά της, από το όνομα της βασίλισσας Μεσσήνης, κόρης του βασιλιά του Αργους Τριόπα. Η Μεσσήνη ακμάζει κατά τους μακεδονικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, παραμένοντας η πρωτεύουσα του ελεύθερου μεσσηνιακού κράτους. Η παρακμή της αρχίζει από τις πρώτες δεκαετίες του 4ου μ.Χ. αιώνα, ενώ το τελικό χτύπημα το δέχεται από τους Γότθους. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου αιώνα από μια γαλλική αποστολή και συνεχίστηκαν το 1895 από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Σήμερα ήδη έχει έρθει στην επιφάνεια, μια ολόκληρη πολιτεία, με ναούς, στάδια, θέατρο, βουλευτήριο, γυμναστήριο. Τα ευρήματα, στεγάζονται στο Μουσείο της περιοχής. Στο μικρό Μουσείο εκτίθενται κυρίως έργα γλυπτικής. Μεταξύ αυτών, κεφάλι από άγαλμα του Ασκληπιού, αγάλματα του Απόλλωνα και πολλά ακέφαλα γυναικεία αγάλματα. Η αρχαιολογική σκαπάνη, το 1957, έφερε στο φως ολόκληρο το συγκρότημα του Ασκληπιείου. Ο ναός του Ασκληπιού και της Υγείας είναι από τα σημαντικότερα κτίρια του συγκροτήματος.
Η αρχαιολογική σκαπάνη και σήμερα, με την καθοδήγηση του καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρου Θέμελη, επιμένει να αναζητά και νέα στοιχεία για τη ζωή στην αρχαία Μεσσήνη. Το ντοκιμαντέρ ξεναγεί τους τηλεθεατές στη σχεδόν διατηρημένη μέσα στο χρόνο αρχαία Μεσσήνη και στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Παρουσιάζει, μάλιστα, ένα μεγάλο αριθμό ευρημάτων που ήρθαν στο φως της αρχαιολογικής έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως τον Ασκληπιό και τους γιους του, τον Απόλλωνα με τις εννέα Μούσες, τον Ηρακλή, την Τύχη κ.ά. Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΤ-2. Το επιμελήθηκαν ο Κώστας Χριστοφιλόπουλος και ο Πάνος Κυπαρρίσης (Παρασκευή ΕΤ-2 19.00).