"Δες τη Νάπολη και μετά πέθανε", λέει ένα παλιό ναπολιτάνικο τραγουδάκι. Πραγματικά, η Νάπολη είναι ωραία. Ηταν, τουλάχιστον, πριν μερικά χρόνια. Μια αλησμόνητη πόλη, γραφική, γεμάτη αντιθέσεις, καλόκαρδη, ερωτική, νοσταλγική, ευγενική, αντιφατική, περιτριγυρισμένη από τον Βεζούβιο, την Πομπηία, το Σορέντο. Και απέναντι το Κάπρι, το μοναδικό, το υπέροχο, το ανεπανάληπτο, "καρφιτσωμένο" στο μπλε μετάξι της θάλασσας. Τραγούδησαν οι Ναπολιτάνοι με την ψυχή τους, τραγουδήθηκε και υμνήθηκε για τη σπάνια ομορφιά της η ίδια η πόλη. Τραγούδια εξαιρετικά, που δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο στο άκουσμά τους. Απόψε, Κυριακή, στην ΕΤ-1 στη 01.00, από τη μουσική σειρά "Ναπολιτάνικες καντσονέτες", θα ταξιδεύσουμε με νότες στην εκπομπή: "Από τη γένεση στον Σαλβατόρε ντι Τζάκομο".Πρόκειται για την πρώτη οπτικοακουστική ανθολογία, που αναφέρεται στη ναπολιτάνικη μουσική και ακολουθεί όλα τα στάδιά της: Από την αρχή μέχρι τον Σαλβατόρε ντι Τζιάκομο, από τα χρυσά χρόνια του Καφέ Σαντάν σ' αυτά της Πιεντιγκρότα, από τη γένεση της κωμωδίας στους θριάμβους του Καρούζο, για να φτάσει μέχρι το σήμερα. Επίσης, παρουσιάζεται η ανανέωση της παράδοσης που ξεκίνησε με τραγουδιστές, όπως ο Μούρολο, ο Κορζόνε, ο Μοντούνιο και ο Πεπίνο ντι Κάπρι.
Είναι πραγματικά κρίμα, που οι τόσο ενδιαφέρουσες εκπομπές της ΕΤ-1 "Οι ποιητές μας" προβάλλονται σε ώρα χαμηλής τηλεθέασης. Στις 10.40, τη Δευτέρα, θα παρουσιαστεί το πορτρέτο, η ζωή και το έργο του Αγγελου Σικελιανού. Η εκπομπή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αντιπολεμική κραυγή, ως μια δυνατή, καθαρή φωνή ενάντια στη βία, στην καταπίεση των λαών και του ατόμου. Δικαίωση για τις θυσίες, τους αγώνες, τις αγωνίες, τις στερήσεις για την ελευθερία και τα πιο αγνά ιδανικά. Το σενάριο είναι του Τάκη Βουγιουκλάκη. Η μουσική του Κώστα Λιακούρη. Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Αλέκα Κατσέλη και Τάκης Ασημακόπουλος. Αφήγηση: Βασίλης Παπανίκας.
Ενώ, την Τετάρτη στις 10.25 θα παρουσιαστεί ο ποιητής "Λαπαθιώτης".Πρόκειται για μια προσέγγιση στο έργο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που τ' όνομά του αρχικά είχε συνδεθεί μ' ένα ζωντανό θρύλο για τις γενιές του 1920 και 1930. Η κάμερα θα δείξει γεγονότα από την ιδιόρρυθμη ζωή και τον εκκεντρικό χαρακτήρα του ποιητή. Η ταινία θα παρακολουθήσει την πορεία του ποιητή από τα πρώτα νεανικά του χρόνια, όταν θαυμάζεται από τη φιλολογική και κοινωνική Αθήνα, την περίοδο της νυχτερινής του ζωής, όταν η φθορά του χρόνου τού αφαιρεί το συναίσθημα της υπεροχής, την έμπρακτη υποστήριξή του στο αριστερό κίνημα, έως την ολοκληρωτική οικονομική του κατάρρευση στα χρόνια της Κατοχής, που τον οδηγεί στην αυτοκτονία. Μιλούν οι: Αρης Δικταίος και Λιλή Ιακωβίδη.
Ε, κάπως έτσι είναι: Υγεία να 'χουμε και τα άλλα τα βρίσκουμε. Ομως, για να έχουμε υγεία, εκτός από την καλή μας τύχη, θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, όσο το δυνατόν περισσότερο. Για όλα. Από την ιατρική εκπομπή της ΕΤ-1, στις 11.00 την Πέμπτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή "Χαμηλή όραση - Κλιμακτήριος στη γυναίκα".Θα εξεταστούν τα αίτια που προκαλούν τη χαμηλή όραση και οι μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει επέμβαση ή φορούν γυαλιά δε βλέπουν. Η κα Τατιάνα Σκούταρη, επ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, μιλά στην Εύα Ντελιδάκη για όλα όσα αφορούν την υγεία των ματιών μας. Επίσης, η κλιμακτήριος στη γυναίκα και τα νεότερα δεδομένα θα εξεταστούν και θα αναλυθούν στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, από τον ενδοκρινολόγο Ιωάννη Παπαδήμα.