Ο γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις στο δημόσιο παραμένει "περιθωριακός" τρόπος προσλήψεων και με το σχέδιο νόμου, με το οποίο τροποποιείται και συμπληρώνεται ο νόμος 2190/94 ("νόμος Πεπονή"), το οποίο δόθηκε αργά χτες το απόγευμα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, ενισχύονται οι άλλοι τρόποι προσλήψεων στο δημόσιο (κατά προτεραιότητα, κλπ.), ενώ παρέχεται δυνατότητα για προσλήψεις με σύμβαση έργου.
Η βασική αλλαγή που επιφέρει το νομοσχέδιο στη διαδικασία των προσλήψεων είναι ότι καταργεί, στο όνομα της αξιοκρατίας, τα επιπλέον μόρια που προβλέπονταν για μια σειρά κατηγορίες υποψηφίων (πολύτεκνοι, τέκνα πολυτέκνων κ.ά.), "περιφρουρώντας" έτσι τις προσλήψεις στο δημόσιο από τους κοινωνικά ασθενέστερους.
Οι σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου "τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του ν. 2190/1994 και άλλες διατάξεις", το οποίο περιλαμβάνει 25 άρθρα, είναι οι εξής:
Ειδικά για τις θυγατρικές εταιρίες του ΟΤΕ και της ΔΕΠ, που ασκούν "ανταγωνιστική δραστηριότητα", αυτές υπάγονται στο σύστημα προσλήψεων μόνο για την πρόσληψη τακτικών και εκτάκτων διοικητικών υπαλλήλων, τους οποίους όμως προσλαμβάνουν οι ίδιες εταιρίες με βάση τις διατάξεις με τα "αντικειμενικά κριτήρια".
Καταργούνται επίσης οι πενταετίες που ίσχυαν στη διαδικασία των "αντικειμενικών κριτηρίων", ενώ δίνεται προβάδισμα στο διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα. Οσον αφορά τη διαδικασία επιλογής εποχικών υπαλλήλων, τίθεται ως ελάχιστο τυπικό προσόν το απολυτήριο του δημοτικού.
Επίσης, προστίθενται διατάξεις που επιτρέπουν τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 681 του Αστικού Κώδικα. Ρυθμίζονται, τέλος, θέματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και θέματα αδειών των δημοσίων υπαλλήλων.