Τα παραπάνω και πολλά άλλα ερωτήματα, βρίσκονται καθημερινά στην ελληνική και τη διεθνή επικαιρότητα. Και όπως φαίνεται, θα βρίσκονται για αρκετούς μήνες ακόμα, καθώς το "πράσινο" νόμισμα φαίνεται πως θα επιμείνει να κάνει επίδειξη κύρους στην παγκόσμια οικονομία σαν μια επιπλέον απόδειξη υπεροχής των ΗΠΑ απέναντι στα άλλα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα. Και αποτελεί κοινό μυστικό πως η άνοδος του δολαρίου δεν είναι άσχετη με τα "παιχνίδια" μεταξύ των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης), για το πολιτικό και οικονομικό ξαναμοίρασμα του κόσμου, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει η χρονιά που θα κριθεί η πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης και της εφαρμογής του "ΕΥΡΩ" από την 1-1-99.
Η ανοδική πορεία του δολαρίου, του γιεν και της λίρας Αγγλίας θα έχει μεταξύ άλλων τις εξής αρνητικές συνέπειες:
Πρώτον, τη διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και άρα του δημόσιου εξωτερικού χρέους (το 70% των εξωτερικών δανείων του δημοσίου είναι σε γιεν και δολάρια), όπως επίσης και πρόσθετη δαπάνη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν συνάψει δάνεια με τράπεζες του εξωτερικού ή με ρήτρα συναλλάγματος στα παραπάνω νομίσματα. Για παράδειγμα, αν έπρεπε σήμερα να ξοφλήσουμε τη δόση ενός δανείου 100 εκατ. δολαρίων, θα πρέπει να πληρώσουμε (με ισοτιμία δολαρίου 290 δραχμές) περίπου 29 δισ. δραχμές, ενώ αν η ισοτιμία του δολαρίου είχε παραμείνει στα επίπεδα του Δεκέμβρη του 1996 (249 δραχμές) θα πληρώναμε περίπου 25 δισ. δραχμές. Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ξένο συνάλλαγμα ανέρχονται στο ποσό των 41,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τη σύνθεση των νομισμάτων, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι σε δολάρια και γιεν), μπορεί να καταλάβει ο καθένας πόσο υπέρογκη είναι η δραχμική επιβάρυνση για να καλυφθούν οι συναλλαγματικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Τρίτον, μεγαλύτερο κόστος για όσους αγοράζουν νομίσματα που ανατιμήθηκαν (δολάριο, γιεν, λίρα), είτε για να κάνουν τουρισμό στις χώρες αυτές είτε για να στείλουν συνάλλαγμα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στην Αγγλία είτε για ιατρικά έξοδα.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν ακόμη πολλά για τις επιπτώσεις από την άνοδο του δολαρίου σε βάρος της δραχμής και όχι μόνο. Το σίγουρο, όμως, είναι ένα. Η ανοδική πορεία του δολαρίου - και οι παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία - θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα έχει κριθεί η τύχη της ΟΝΕ και η θέση της ΕΕ σαν ένα από τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ' αυτό το παιχνίδι - που ίσως επιφυλάσσει και νομισματικές κρίσεις ίδιες ή χειρότερες από εκείνες που εκδηλώθηκαν το 1992 (όταν έμπαιναν τα θεμέλια για την καπιταλιστική ανασυγκρότηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ) και το 1994 (όταν στη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ γίνονταν δημοψηφίσματα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) - ισχύει η ρήση που λέει πως όταν η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, η Αμερική ισχυροποιείται.
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ
Οι επιπτώσεις από την άνοδο ή πτώση του δολαρίου και άλλων ξένων νομισμάτων, με τα οποία συναλλάσσεται η Ελλάδα, είναι πολύμορφες. Σε κάθε περίπτωση, όμως - δηλαδή και όταν ακριβαίνει και όταν φτηναίνει η δραχμή απέναντι σε κάποιο ξένο νόμισμα - τα οφέλη καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ αντίθετα οι ζημιές καταμερίζονται στα πλατιά λαϊκά στρώματα, με τη βοήθεια της κυβέρνησης