Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργιακό 48ωρο από αύριο το πρωί

Επικίνδυνο και "ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης" χαρακτηρίζεται από την ΑΔΕΔΥ το νέο μισθολόγιο. Συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Με 48ωρη πανελλαδική απεργία, αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην εμμονή της κυβέρνησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο επικίνδυνο μισθολόγιο - πτωχολόγιο και μάλιστα "ως έχει". Ενα μισθολόγιο, που, όχι μόνο αποτελεί την αρχή μιας νέας ατέρμονης λιτότητας, αλλά και προωθεί μια άκρως ζοφερή εξέλιξη, που τινάζει στον "αέρα" όλο το σύστημα της μισθοδοσίας τους. Την Δευτέρα, πρώτη μέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 11.30 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία καλούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ.Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς,οι οποίοι τη Δευτέρα θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. μπροστά στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, κλιμάκια συνδικαλιστών πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλιάς, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο δημόσιο στην απεργία και τη συγκέντρωση.

"Αιτία πολέμου", έχει χαρακτηριστεί από την ΑΔΕΔΥ η εμμονή της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο και κυρίως η ιδιαίτερη εμμονή της, σε εκείνες τις διατάξεις του, που εκτιμούνται ως ιδιαίτερα επικίνδυνες και που αναφέρονται στη δυνατότητα περικοπής του κινήτρου αποδοτικότητας, μέσα από αυθαίρετες "αξιολογήσεις" των προϊσταμένων.Οπως αναφέρεται στο αναλυτικό υπόμνημα της ΑΔΕΔΥ προς την κυβέρνηση, "οι διατάξεις αυτές είναι ακραίας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, αφού δίνουν τη δυνατότητα περικοπής ενός μεγάλου τμήματος των αποδοχών των εργαζομένων από τους άμεσους προϊστάμενους των, μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις αποδοχών, σε επιλεκτικές αδιαφανείς και μεροληπτικές πράξεις των προϊσταμένων και ατομικά μισθολόγια".

Επιπλέον - τονίζει - η περιοριστική αναφορά του άρθρου 10 παράγρ. 3, στη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης ενός μόνο μέρους των επιδομάτων με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, φαλκιδεύει το θεσμό αυτό πριν ακόμα εφαρμοστεί.Ειδικά, όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, επισημαίνεται ότι,"όχι μόνο δεν ικανοποιεί το αίτημα για διπλασιασμό τους και επέκτασή τους και στους δυο συζύγους, αλλά το θεσπιζόμενο επίδομα είναι μικρότερο και παραπέρα φαλκιδεύεται ουσιαστικά με την απαγόρευση της καταβολής τους, όταν ο ένας απ' τους δυο συζύγους εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα".

Ωστόσο, εκτός από τις ιδιαίτερες αυτές διατάξεις, η ΑΔΕΔΥ αποκρούει στο σύνολό του το νομοσχέδιο και ζητά την άμεση απόσυρσή του. Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά: Η κυβερνητική πρόταση δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα και διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας. Οδηγεί σε νέες θεσμικές στρεβλώσεις, τριχοτομεί τις τακτικές αποδοχές και νομιμοποιεί τη σημερινή κατάσταση, συνεχίζοντας την επιδοματική πολιτική. Επίσης, μέσω της τριχοτόμησης των τακτικών αποδοχών, διατηρεί τη χαμηλή βάση υπολογισμού των συντάξεων. Ταυτόχρονα, δημιουργεί κινδύνους και ονομαστικής μείωσης αποδοχών.

Η ΑΔΕΔΥ επιμένει στις προτάσεις της για το νέο μισθολόγιο, όπως αυτές είχαν καθοριστεί και στο τελευταίο συνέδριο της Οργάνωσης και διεκδικεί ένα νέο μισθολόγιο, που: Πρέπει να ενσωματώνει το σύνολο των σημερινών επιδομάτων και ο κατώτερος εισαγωγικός μισθός να διαμορφωθεί στις 180.000 δρχ. Να υπάρχει σύνδεση του μισθολογίου με τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ και οι ετήσιες αυξήσεις να ενσωματώνονται στο βασικό μισθό. Το 80% των εν ενεργεία αποδοχών να είναι συντάξιμες. Να θεσπίζει την ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, χωρίς σύνδεση με το βαθμό και να διπλασιάζει τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα πρέπει να δίνονται και στους δυο συζύγους. Τέλος, το μισθολόγιο να συνδέεται με το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ