Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ των ΗΠΑ οδηγείται το καθεστώς κυριαρχίας στο Αιγαίο, στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος βοσνιοποίησης. Αυτά - και αρκετά άλλα - προκύπτουν από τη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ" με τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Κουρή. Συνέντευξη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κρίση των Ιμια, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα (σελίδες 8-10).

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ του κοινού αγώνα βαδίζουν εκ των πραγμάτων πλέον δάσκαλοι και καθηγητές, με την έμπρακτη συμπαράσταση γονιών και μαθητών, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς και διαλυμένη δημόσια δωρεάν παιδεία. Οι καθηγητές, που τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία τους, έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το 70%, μπαίνουν από αύριο στην τρίτη βδομάδα της απεργίας διαρκείας. Παράλληλα, από αύριο ξεκινούν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί πενθήμερη απεργία (σελίδες 14-15).

ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ υπάλληλοι απαντούν με 48ωρη πανελλαδική απεργία, αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, στην εμμονή της κυβέρνησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο επικίνδυνο μισθολόγιο - πτωχολόγιο και μάλιστα "ως έχει". Ενα μισθολόγιο, που όχι μόνο αποτελεί την αρχή μιας νέας ατέρμονης λιτότητας, αλλά και προωθεί μια άκρως ζοφερή εξέλιξη, που τινάζει στον "αέρα" όλο το σύστημα της μισθοδοσίας τους (σελίδα 16).

Η ΩΡΑ της εφορίας ήρθε... Ο "Ρ" επιχειρεί σήμερα να καταγράψει μια σειρά αλλαγές που επήλθαν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο βασικό έντυπο της δήλωσης που συμπληρώνεται από όλους τους φορολογούμενους. Παράλληλα, υπενθυμίζει - σε όσους ...προνόησαν - τι αποδείξεις μπορούν να συνυποβάλουν οι φορολογούμενοι με τη δήλωση, από αγορές που πραγματοποίησαν το 1996, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν σε κάποιο βαθμό το φορολογητέο τους εισόδημα (σελίδες 36-37).

ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ "ξηλώματος" των εργασιακών σχέσεων έρχεται στην επικαιρότητα, με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας. Με την αμέριστη στήριξη του ΣΕΒ, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Τοπικά Σύμφωνα Εργασίας" προωθείται στην ελληνική αγορά εργασίας χρηματοδοτούμενο αδρά. Αναλυτικά στις σελίδες του "Ρ" (σελίδα 33).

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πλευρά, από ιστορική σκοπιά, του εμφυλίου πολέμου την περίοδο 1948-'49, αυτήν της στάσης της ΕΣΣΔ, επιδιώκει να φωτίσει σήμερα ο "Ρ", στα πλαίσια του 77ου μέρους του αφιερώματός του στα 50 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (σελίδες 12-13).

ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ παραδείγματα άσκησης πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιπαραβάλλει σήμερα ο "Ρ". Αναλύοντας την οικονομική πολιτική και τους προϋπολογισμούς του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ταύρου, αναδεικνύει το πώς μια πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να οδηγήσει στο χαράτσωμα του δημότη ή στην αγωνιστική διέξοδο διεκδίκησης των δικαιωμάτων ενός δήμου (σελίδα 34).

ΑΛΒΑΝΙΑ: Η κατάσταση οξύνεται στη γειτονική χώρα συνεχώς κι οι πολιτικές εξελίξεις προχωρούν ραγδαία. Η πρόσφατη κατάρρευση του παρατραπεζικού συστήματος στην Αλβανία μοιάζει να έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα... (σελίδες 44-45).

ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ προωθούνται οι διαδικασίες... αυτονόμησης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας. Κρίσιμα ζητήματα δημοκρατίας και εκχώρησης οικονομικής πολιτικής στις πολυεθνικές. Οπως και άλλα σοβαρά ζητήματα "προσαρμογών" της χώρας σε θεσμούς και επιλογές που εκπονούνται στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι και το θέμα της λεγόμενης θέσπισης της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας επιμελώς διατηρείται στην αφάνεια. Κι αυτό, παρά τη σημαντικότητά του, μια και αφορά κρίσιμα θέματα δημοκρατίας και οικονομικής πολιτικής (σελίδα 38)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ(2002-08-11 00:00:00.0)
Απεργίες των γιατρών(2002-06-27 00:00:00.0)
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ(1997-03-16 00:00:00.0)
Επίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική(1997-01-08 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα στα νοσοκομεία(1996-11-21 00:00:00.0)
χεράκια(1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ