Στο φύλλο του "Ριζοσπάστη" (14-12-96, σελ. 7), φιλοξενήσατε επιστολή μου όπου διεκδικώ για λογαριασμό των εκατό (100) ομαδικώς εκτελεσθέντων στις 6-5-1944 από τους Γερμανούς, ένα μικρό χώρο μόλις εκατό (100) τ.μ. από τον ομαδικό τάφο για την ανέγερση μνημείου. Ομως η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει ο χώρος, αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματός μας, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας".Σχετική εν προκειμένω και η υπ' αριθ. 156 επιστολή της από 11-6-1985, στην οποία, όμως, η Τράπεζα δεν έχει απαντήσει αν και πέρασαν 12 χρόνια! Πρωτοφανής σε απίστευτο βαθμό συμπεριφορά της.. "Εθνικής" τράπεζας που αποτελεί εσχάτη περιφρόνηση προς τους 100 Ελληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που αρπάχτηκαν από το στρατόπεδο Μελά κι εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές. Ενώ η χώρα μας (τραγική αντίθεση) πιστή στην παράδοση σεβασμού των νεκρών δεν αρνήθηκε την ανέγερση μνημείων και νεκροταφείων των Γερμανών (Διόνυσος, Φάληρο, Μπρόγιερ Κρήτης κ.α).
Πολύχρονες από το 1958 έρευνες από συγγενείς των 100 εκτελεσμένων και με τη συμπαράσταση του "ΦΟΙΝΙΚΑ", οδήγησαν στον ακριβή προσδιορισμό του ομαδικού τάφου, Διαβατά Θεσ/νίκης, και στην ανακάλυψη της ταυτότητας των εκτελεσθέντων (όνομα, ηλικία, καταγωγή κλπ). Ετσι οι 100 αφανείς μέχρι τότε νεκροί, προβάλλουν σήμερα την παρουσία τους στα θυσιαστήρια της λευτεριάς. Εκπληρώσαμε έτσι ένα εθνικό καθήκον και χρέος που όμως περιμένει την ολοκλήρωση με την ανέγερση του μνημείου πεσόντων αντιστασιακών της κατοχής. Μνημείου πατριωτισμού, χωρίς το οποίο οι νεκροί μας μοιάζουν να παραμένουν άταφοι κατά παράβαση της ελληνικής παράδοσης σεβασμού των νεκρών, όπως διδαχτήκαμε και από την τραγωδία "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.
Οι συγγενείς των νεκρών θα επιμένουν στην αξίωση παραχώρησης στο ΦΟΙΝΙΚΑ των μόλις 100 τ.μ. για την ανέγερση του μνημείου με την πεποίθηση ότι η Εθνική Τράπεζα θα πειστεί, επιτέλους, ότι δεν μπορεί και δε συμφέρει να παραμένει για πάντα εκτεθειμένη σ' αυτή την αρνητική, αντεθνική στάση της.ΠΕΤΡΟΣ ΑΔΑΜ
ΓεωπόνοςΣυντ/χος