Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζιζέλ του Ματς Εκ

"Ζιζέλ" του Ματς Εκ

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της "Ζιζέλ" από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 2 Φεβρουαρίου, η ΕΤ-1 και η εκπομπή "Μεγάλες παραστάσεις" συνεχίζουν το αφιέρωμά τους στη Ζιζέλ. Την τρυφερή χωριατοπούλα του 19ου αιώνα, που πέρασε στην ιστορία του χορού, σαν μια από τις σημαντικότερες ηρωίδες του ρομαντικού μπαλέτου. Την προηγούμενη φορά οι "Μεγάλες παραστάσεις", παρουσίασαν τη "Ζιζέλ" με το Μπαλέτο Κίροφ. Αυτή την βδομάδα παρουσιάζεται μια δεύτερη σύγχρονη ανάγνωση της Ζιζέλ, από τον ταλαντούχο σύγχρονο χορογράφο Ματς Εκ. Με γνώση και σεβασμό της παράδοσης και της χορογραφίας των Κοραλί, Περό, Πετιπά, ο Ματς διατηρεί την ίδια μουσική του Αντόλφ Αντάμ, εγκαταλείποντας όμως την παράδοση και δίνοντας τις σύγχρονες διαστάσεις. Οι χωρικοί του δεν είναι οι χαρούμενοι ξένοιαστοι αγρότες του 19ου αιώνα, όπως τουλάχιστον κάποιοι ήθελαν να τους παρουσιάσουν, αλλά άνθρωποι που πασχίζουν και αγωνίζονται για την επιβίωση. Η Ζιζέλ δε φοράει τούλινη τουαλέτα και πουέντ, αλλά μπερέ. Διαθέτει σχεδόν μια ανδρική δύναμη, αφού έχει μάθει χρόνια να δουλεύει μαζί με τους χωρικούς. Η δεύτερη πράξη δε διαδραματίζεται στο δάσος που είναι λουσμένο με το φως του φεγγαριού, αλλά σε ένα άσυλο φρενοβλαβών, όπου έχουν κλείσει τη Ζιζέλ. Το ρόλο της Ζιζέλ ερμηνεύει η Αννα Λαγκούνα και του Αλμπρεχτ ο Λουκ Μπόουι. Παίζει η ορχήστρα του Μόντε Κάρλο υπό τη διεύθυνση του Ρίτσαρντ Μπόνιντζ. (Δευτέρα ΕΤ-1, 23.00)

Το βαφτιστήρι του Αλέξανδρου

Από την ενότητα "ιστορία - αρχαιολογία", συνεχίζεται το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ "Το βαφτιστήρι του Αλέξανδρου". Μια ιστορική διαδρομή στη ζωή και στην πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τα πρώτα του βήματα, όταν σε ηλικία μόλις 13 ετών, ο γιος του Φιλίππου, είχε την τύχη να έχει για δάσκαλο τον Αριστοτέλη. Η έρευνα και η δημοσιογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Λογοθέτη, η σκηνοθεσία του Νίκου Βεζυργιάννη, η ξενάγηση της Ευγενίας Κούκουρα. Αφηγητής είναι ο Γιάννης Φέρτης. (Τρίτη ΕΤ-3, 22.00)

Τα πρώτα... πλάνα

Την πολύτιμη προσφορά των Ελλήνων σκηνοθετών στο χώρο της κινηματογραφικής δημιουργίας, επιχειρεί να καταγράψει η σειρά ντοκιμαντέρ "Ο έρωτας των πρώτων πλάνων". Μετά τον Στέλιο Τατασόπουλο, σειρά έχει ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης. Ο Βασίλης Γεωργιάδης, μιλά για τη ζωή του, για τη γνωριμία του με τον κινηματογράφο και για τις ταινίες του. Για το έργο του μιλούν συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων, οι Ναπολέων Ελευθερίου, Κατερίνα Χέλμη, Αννα Φόνσου, Μπέτυ Αρβανίτη και Αγγελος Αντωνόπουλος. (Παρασκευή ΕΤ-2, 20.00)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ