Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΦΗΚΕ Ο ΖΗΝΩΝΑΣ ΖΟΡΖΟΒΙΛΗΣ
Με σκέπη του την κόκκινη σημαία

Κάτω από τη σκέπη μιας κόκκινης σημαίας, της σημαίας του κόμματός του, και της παντοτινής αγάπης των συντρόφων του, τάφηκε χτες το απόγευμα στο νεκροταφείο των Σουρμένων ο Ζήνωνας Ζορζοβίλης , στέλεχος του ΚΚΕ. Με συγκίνηση και λύπη για τον ξαφνικό χαμό του, οι συναγωνιστές του, οι σύντροφοί του και οι συγγενείς του απότισαν φόρο τιμής στον λαϊκό αγωνιστή, που έδωσε όλη του τη ζωή, για να ξημερώσουν για το λαό και τον τόπο καλύτερες μέρες.

Παρόντες στην τελευταία αυτή "σύναξη", ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα,ο δήμαρχος του Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης και πλήθος συναγωνιστών του. Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, στελέχη του Κόμματος ως τιμητική φρουρά εναλλάσσονταν δίπλα στη σορό.

Αποχαιρετώντας τον πιστό στο Κόμμα και στα ιδανικά της εργατικής τάξης σύντροφο, ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, είπε: "Ο ξαφνικός σου θάνατος, σύντροφε Ζήνωνα, μας γέμισε λύπη. Μας γεμίζει, όμως, και υποχρεώσεις. Η αφοσίωσή σου στα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, θα είναι για μας παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη, για να θυμίζει το καθήκον. Με το παράδειγμά σου μας δίδαξες. Μας έμαθες να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Και στις πιο μαύρες στιγμές της ζωής να είμαστε σταθεροί στα ιδανικά μας, γιατί για μας δεν υπάρχει πίσω. Θα πάμε μπροστά, γιατί στο Κόμμα μάθαμε να μη λυγάμε στις δυσκολίες".

Αναφερόμενος στη ζωή του παλαίμαχου αγωνιστή του ΚΚΕ και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο ομιλητής στάθηκε σε ορισμένα σημεία, της αγωνιστικής και γεμάτης προσφοράς πορείας του. "Παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας, από μικρός αναμείχθηκε με τα κοινά. Σε ηλικία 20 χρόνων, στα δύσκολα για το λαό και τη χώρα μας χρόνια, ο σύντροφος Ζήνωνας άκουσε τη φωνή της συνείδησής του, τη φωνή του ΚΚΕ, και εντάχθηκε στον οργανωμένο αγώνα. Πρώτα στην ΟΚΝΕ και μετά στην ΕΠΟΝ, που αναδείχτηκε σε στέλεχός της και δούλεψε στους Νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Πέλλας.

Μετά το 1945, όπως χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, γνώρισε τις διώξεις του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος, πιάστηκε αρκετές φορές, αλλά δεν υποχώρησε. Το 1947 βγήκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Δούλεψε στη Διαφώτιση του Γενικού Αρχηγείου, εκδίδοντας την εφημερίδα "Νέος Μαχητής". Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, αναγκάστηκε και αυτός μαζί με χιλιάδες άλλους μαχητές και μαχήτριες να πάρει το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς. Συνέχισε και στη μακρινή Τασκένδη να προσφέρει στο κόμμα του και στους πολιτικούς πρόσφυγες.Στο διάστημα της χούντας των συνταγματαρχών, ανέλαβε δουλιά στη Δυτική Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 1969 ήρθε παράνομα στην Ελλάδα. Υστερα από ένα χρόνο, πιάστηκε και καταδικάστηκε ισόβια. Φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 1973, όταν δόθηκε γενική αμνηστία. Συνελήφθη εκ νέου μετά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Το 1974, με την πτώση της χούντας, ανέλαβε μαζί με άλλους συντρόφους την έκδοση της "Νέας Ελλάδας" και ύστερα από λίγο, με την επανέκδοση του νόμιμου πλέον "Ριζοσπάστη", ανέλαβε διευθυντική θέση στην εφημερίδα μας. Από το 1972, αναδείχτηκε στην ΚΕ, πρώτα σαν αναπληρωματικό μέλος στην 12η Ολομέλεια και σαν τακτικό στην 13η. Στα 9ο, 10ο, 11ο και 12ο Συνέδρια, επανεκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

Για πολλά χρόνια δούλεψε υπεύθυνος στο περιοδικό "Προβλήματα της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού", στη διαφώτιση και στις εκδοτικές δραστηριότητες του Κόμματος. Μια ζωή δοσμένη στο Κόμμα και στα ιδανικά του.

Με σταθερότητα στις αρχές του Κόμματος, τη σεμνότητά του και τον ανθρωπισμό του, την ευχάριστη διάθεσή του και το πηγαίο χιούμορ του, διαπαιδαγωγούσε τους νέους συντρόφους".

Και αυτοί οι νέοι κομμουνιστές πάνω από τη σορό του βετεράνου κομμουνιστή δεσμεύτηκαν: "Με όλες μας τις δυνάμεις, θα κάνουμε το καθήκον μας. Να προχωρήσουμε στη ζωή τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος, που καθημερινά επιβεβαιώνονται στην πράξη, από τα ίδια τα πράγματα, από την ίδια την εξέλιξη των γεγονότων, από την άνοδο της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο".

Τον ύστατο χαιρετισμό στον μαχητή και διαφωτιστή του Δημοκρατικού Στρατού, εκ μέρους της ΚΟΒ του Ελληνικού, απηύθυνε ο Φίλιππος Τάντης,ενώ το νεκρό χαιρέτησε και ο Γρηγόρης Φώτου,πρόεδρος των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων.

Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, ο "Ριζοσπάστης", το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, η ΚΟΒ του Ελληνικού κ.ά.

  • Τιμώντας την άσβεστη μνήμη του Ζήνωνα, του αγωνιστή, του συντρόφου, του αδελφού, του συζύγου, του πατέρα, του πάντα γελαστού παππού με τη χρυσή καρδιά, η οικογένειά του προσφέρει στο Κόμμα το ποσό των 200.000 δραχμών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ