Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Αιφνιδιαστικά άρχισε χτες η συζήτηση στη Βουλή

Με αιφνιδιαστικό και αυταρχικό τρόπο ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,αποφάσισε να αρχίσει η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου χτες στις δέκα το βράδυ. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που συζητείται με τέτοιο τρόπο νομοσχέδιο ανάλογης σοβαρότητας. Ο πρόεδρος της Βουλής συνένοχό του βρήκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, παρά τις χλιαρές αντιδράσεις του, δέχτηκε να αρχίσει η συζήτηση. "Παρά τη μεγάλη του σημασία η κυβέρνηση με τη διαδικασία της συζήτησής του το υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα, προκειμένου άρον άρον να ψηφιστεί και να τελειώνει", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο αρχίζει τέτοια ώρα. "Η όλη διαδικασία δείχνει την περιφρόνηση της κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Θεωρούμε την όλη μεθόδευση επιεικώς τελείως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική", υπογράμμισε ο Ν. Γκατζής, επισημαίνοντας ότι κατ' αρχήν είχε αποφασιστεί να αρχίσει η συζήτηση σήμερα Τετάρτη και χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είπε στον Στρ. Κόρακα ότι σκέπτεται να αρχίσει η συζήτηση χτες. Πρόταση που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απέρριψε αμέσως.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι αυτό εκφράζει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και την πολιτική του Μάαστριχτ. Τα αντιλαϊκά προγράμματα σύγκλισης και της απάνθρωπης μονόπλευρης λιτότητας. Ακολούθως τόνισε ότι ήδη η χώρα μας διαθέτει, αν όχι το αντιλαϊκότερο, τουλάχιστον ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, προσθέτοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση του παραπέρα στραγγαλισμού των εισοδημάτων των εργαζόμενων, με τη λήψη ταυτόχρονα επιπλέον ευνοϊκών μέτρων για τους έχοντες και κατέχοντες. "Κινείται στα πλαίσια της γνωστής κυβερνητικής πολιτικής, εναντίον της οποίας έχουν ξεσηκωθεί οι εργαζόμενοι της χώρας μας", είπε ο Ν. Γκατζής.

Αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: Είναι ταξικό, γιατί δε θίγει τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι αντιλαϊκό γιατί θίγει τους μισθωτούς και τα μεσαία στρώματα. Είναι υποκριτικό γιατί, στο όνομα ορισμένων επί μέρους φοροαπαλλαγών που καταργεί, επιχειρείται η συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής. "Και αυτό το νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό ο ενωμένος λαϊκός αγώνας εναντίον του Μάαστριχτ και της κυβερνητικής πολιτικής είναι όρος για την επιβίωση των εργαζόμενων ", τόνισε ο Ν. Γκατζής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι πρόκληση, όταν η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου είναι θεσμοθετημένη, να μπαίνουν στην πρέσα φορολογικές διευκολύνσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και έχουν καθιερωθεί για συγκεκριμένους λόγους, όπως:

- Τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες.

- Τη φορολόγηση των ένστολων εργαζόμενων.

- Τα επιδόματα μεταφοράς οικοσκευής.

- Η αγορά ακινήτων από εργαζόμενους του εξωτερικού.

- Το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού.

- Την αγορά αυτοκινήτου από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

- Το επίδομα αλλοδαπής στο διπλωματικό Σώμα.

- Των ναυτικών που βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου.

Επίσης μπαίνει θηλιά στα ΑΕΙ, στα νοσοκομεία, τους συνεταιρισμούς. Ακόμα και τα ιδρύματα, που επιτελούν κοινωνικό έργο μπαίνουν στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς να εξαιρούνται ούτε τα ιδρύματα εξαρτημένων ατόμων. Στη φορολαιμητόμο οδηγούνται και οι ΟΤΑ. Οι δημοτικές επιχειρήσεις επιδιώκεται να μετατραπούν σε καπιταλιστικές, που, λειτουργώντας με βάση το κέρδος, θα γίνουν φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Τέλος, με τα τέλη κυκλοφορίας οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί δέχονται νέο πλήγμα.

"Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με την κατεύθυνση, την αντίληψη και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου", υπογράμμισε ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι όρος επιβίωσης των εργαζόμενων είναι η ανατροπή αυτή της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ