Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Λίγοι" και ... απρόσεχτοι

Η χτεσινή, ανοιχτή, επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του "Ριζοσπάστη" υπήρξε πολλαπλά ατυχής και επιπόλαιη, και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. Και αυτό διότι ο Δ. Ρέππας θέλησε να υπερασπίσει την έτσι κι αλλιώς αντικοινωνική πολιτική και νοοτροπία της κυβέρνησης, διά μέσου της παροχής ...υποδείξεων περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τακτική γνωστή σε όσους ψάχνουν τη δικαιολόγηση των όσων λένε και όσων κάνουν στην αναζήτηση "στρεβλών ερμηνειών" των λεγομένων τους εκ μέρους των δημοσιογράφων. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοπαγιδεύτηκε. Διότι, πρώτον, χρησιμοποίησε ως απόδειξη της "αθωότητάς" του ένα κατ' εξοχήν "ενοχοποιητικό" απόσπασμα εξ όσων αναγκάζεται να λέει κάθε μέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να προπαγανδίσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Δεύτερον, διότι επέλεξε ως "κατηγορούμενο" μια εφημερίδα - τον "Ριζοσπάστη" - στην οποία, παλαιόθεν, ούτε οι ...συστάσεις, ούτε οι συνειδητές, προσχεδιασμένες παραποιήσεις σχετικά με το τι γράφει πιάνουν τόπο.

Με βάση, λοιπόν, το προσχέδιο της προμελετημένης συκοφάντησης του "Ριζοσπάστη", εμφανίστηκε ενοχλημένος, επειδή ο "Ριζοσπάστης" έγραψε αυτό ακριβώς που είχε πει την επομένη των θεομηνιών. Οτι, δηλαδή, αφού επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες των κυβερνώντων και των εργολάβων, υποστηρίζοντας πως οι πλημμύρες στην Κόρινθο οφείλονταν στα καιρικά φαινόμενα, συμπλήρωσε: "Δυστυχώς οι συνέπειες είναι αυτές, ώστε να έχουμε λίγα ευτυχώς ανθρώπινα θύματα, αλλά και ζημιές... ". Χτες, ο Δ. Ρέππας, προφανώς ξανασκεφτόμενος τι ακριβώς είπε, επιδίωξε να τα πάρει πίσω, υποστηρίζοντας ότι το "δυστυχώς" αφορούσε στα "λίγα θύματα" και το "ευτυχώς" στη "μικρή" έκταση του συμβάντος... Δυστυχώς όμως για τον Δ. Ρέππα αυτά που ακριβώς γράψαμε, αυτά ακριβώς είπε. Και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι αυτά ακριβώς που είπε, αυτά ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση. Οτι, δηλαδή, είναι "λίγοι" οι νεκροί! Αλήθεια για ποιους είναι "λίγοι", κύριοι της κυβέρνησης; Ρωτήσατε εκείνους που άφησαν πίσω οι πνιγμένοι και σας είπαν ότι ήταν "λίγοι" οι άνθρωποί τους ώστε να επαίρεστε για την πολιτική σας που δεν αφήνει ανυπεράσπιστα "περισσότερα" θύματα;

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι προσεκτικότερος και εκ της θέσεώς του ως υπουργός Τύπου. Πολύ περισσότερο όταν επιδιώκει να αντιπαρέλθει την "ενοχλητική" πολιτική κριτική του "Ριζοσπάστη" με φτηνά μαθήματα περί δημοσιογραφίας. Τέτοια μαθήματα, οι τελευταίοι που μπορούν να δώσουν είναι εκείνοι που με την πολιτική τους έχουν συνδεθεί με μεθόδους "άσπρων" και "μαύρων" λιστών, με λίστες "καλών" και "κακών" δημοσιογράφων. Εκείνοι, οι τόσο "λίγοι", που μαζί με τους προκατόχους τους έχουν γίνει η πολιτική ασπίδα φαινομένων όπως τα περιβόητα "μυστικά κονδύλια" του υπουργείου Εξωτερικών με τα οποία "μπουκώνονταν" οι ...φιλικοί "δημοσιογράφοι". Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ