Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μάχη" στο λιμάνι του Ρεθύμνου

Και με τα κορμιά τους περιφρούρησαν την απεργία ναυτεργάτες, πέφτοντας στη θάλασσα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας)

Στα παγωμένα νερά του ρεθυμνιώτικου λιμανιού έπεσαν χτες το πρωί απεργοί ναυτεργάτες, για να εμποδίσουν τον κατάπλου του πλοίου "ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α".Το πλοίο απέπλευσε το προηγούμενο βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά, μετά από τις απειλές που δέχτηκε το πλήρωμα από τον πλοιοκτήτη Γ. Αγούδημο.

Οι σκηνές που ξετυλίχτηκαν, όπως μας κατάγγειλε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού, Γ. Μανουσογιαννάκης (έπεσε κι αυτός στη θάλασσα), θυμίζουν άλλες εποχές. "Ενώ- τόνισε - ειδοποιήθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι στη θάλασσα, ο πλοίαρχος του "Νικόλαος Α" δε σταμάτησε τις μηχανές, αλλά συνέχισε να κάνει ανάποδα στο πλοίο, με κίνδυνο να τους σκοτώσει. Δεν υπολόγισε, δηλαδή, ούτε τις ανθρώπινες ζωές!".

Στη συνέχεια, ενώ "έδεσε" το πλοίο, έγινε ψηφοφορία μέσα, για να διαπιστωθεί αν απεργεί το πλήρωμα ή όχι. Από τα 15 μέλη του πληρώματος, οι 12 ψήφισαν υπέρ της απεργίας και οι 3 κατά.Μετά απ' αυτό το αποτέλεσμα, οι συνδικαλιστές ζήτησαν από τον λιμενάρχη, τον νομάρχη και τον εισαγγελέα να απομακρυνθούν τα φορτηγά απ' το λιμάνι του Ρεθύμνου, για να μην προκληθούν νέα επεισόδια. Ομως, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκαν, αλλά σε συνεργασία οι τρεις αρμόδιοι έδωσαν το "πράσινο φως" στους φορτηγατζήδες, και ενώ το πλήρωμα απεργούσε, να φορτώσουν από μόνοι τους!

Αμεση ήταν η επέμβαση των απεργών ναυτεργατών, που απέτρεψαν τη φόρτωση και ανάγκασαν τον λιμενάρχη να παρέμβει και να σταματήσει τους φορτηγατζήδες. Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, κάποιοι επιχείρησαν να χτυπήσουν όσους ήταν εκεί προστατεύοντας το δικαίωμα της απεργίας. "Εμείς - τονίζει ο Γ. Μανουσογιαννάκης - ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα εναντίον αυτών των ανθρώπων, αλλά δεν έγινε τίποτα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου ουσιαστικά αρνήθηκε να μας προστατεύσει και δεν έδωσε καμιά βοήθεια".

Το πλοίο παρέμεινε μέχρι αργά χτες "δεμένο" στο λιμάνι του Ρεθύμνου, ενώ οι ναυτεργάτες παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

- Διάβημα έντονης διαμαρτυρίας έκανε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται το Λιμενικό σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια στους ναυτεργάτες.

- Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το μηχανισμό τρομοκρατίας και καταστολής στο λιμάνι του Ρεθύμνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ