Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στόχος η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και του Αιγαίου

Τα συγκεκριμένα αμερικανικά σχέδια κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολα όσα συζητιούνται τελευταία για το Κυπριακό χρησιμοποιούνται για να περάσει το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου, να γίνει ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα η Κύπρος και ολόκληρο βεβαίως το Αιγαίο.

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο για τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας. Η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε:

Διακογιάννης (ΝΕΑ): Η επικαιρότητα λέει ότι υπάρχει σε εξέλιξη η αμερικανική πρωτοβουλία με τον Κ. Καβάνο στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα. Θα ήθελα τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ πάνω σε αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία και τις εκτιμήσεις σας πάνω στις σκέψεις που αντιμετωπίζει το όλο θέμα η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Σας θυμίζω ότι η αμερικανική πρωτοβουλία ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που είχαμε θέσει ακόμα στην προεκλογική περίοδο και μάλιστα είχαμε πει ότι ακριβώς επειδή αφορά το Αιγαίο και την Κύπρο και συνολικά την περιοχή, πρέπει να γίνει και κριτήριο προβληματισμού του ψηφοφόρου.

Δεν είναι τίποτα το καινούριο αυτό. Μόνο, τα άλλα κόμματα σε αυτό το θέμα δε λένε κουβέντα. Μόνο για εθνική στρατηγική μιλάνε. Οποιος λέει για εθνική στρατηγική, κρύβει τη συναίνεσή του με αυτήν την πολιτική του, την υποχώρησή του σε αυτή την πολιτική.

Στο συγκεκριμένο, εμείς εκτιμάμε ότι είναι πιο κοντά παρά ποτέ η επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Και στη συνέχεια η βαθιά ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η κατάργηση των εθνικών συνόρων και ας το πω έτσι, με την ιδιομορφία που έχει ο χώρος, η διχοτόμηση του Αιγαίου κάτω από την πιο βαθιά και ακόμα πιο επικίνδυνη αμερικανική επικυριαρχία. Αυτό είναι το ζήτημα, η ουσία είναι αυτή.

Ολα αυτά τα οποία ζούμε, η χρησιμοποίηση του αμυντικού εξοπλισμού στον οποίο προχώρησε η Κύπρος, η συζήτηση για το ποιος θα αγοράσει και από πού, χρησιμοποιείται για να περάσει μία ώρα αρχύτερα αυτό το σχέδιο. Διότι οι Αμερικανοί ήξεραν αυτή τη συζήτηση για το ρωσικό αμυντικό σύστημα, το ήξεραν από καιρό, μπορεί να είναι και πάνω από 1-2 χρόνια.

Ολα χρησιμοποιούνται για να περάσει αυτό το σχέδιο. ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα η Κύπρος και ολόκληρο βεβαίως το Αιγαίο. Η κυβέρνηση αυτά τα ξέρει. Η ηρεμία του Κ. Σημίτη και η σύνεση που δείχνει δεν εκφράζουν τίποτα άλλο παρά τη συνειδητή επιλογή να δώσει χέρι βοηθείας σε αυτά τα σχέδια.

Γι' αυτό εμφανίζεται ήρεμος. Είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει αυτά τα σχέδια και ολόκληρη η κυβέρνησή του. Και τα άλλα κόμματα το ξέρουν αυτό επίσης. Κουβέντα δε γίνεται, παρά περί εθνικής στρατηγικής.

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο ερώτημα που έθεσε ο συνάδελφος για τους S - 300 στην Κύπρο. Η υπόθεση των πυραύλων έχει δημιουργήσει μία κινητικότητα στο όλο θέμα. Εχουμε αντιδράσεις από την Αγκυρα, αλλά και από άλλους και έχουμε και αυτό το ταξίδι του κ. Κάβανο αυτές τις μέρες στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία. Θα ήθελα από εσάς τι συνέχεια βλέπετε σε αυτή την υπόθεση.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η συνέχεια είναι η εξής: Θα προχωρήσει αυτό που είπαμε, το αρνητικό κλείσιμο του Κυπριακού. Με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, από ό,τι φαίνεται ο αρχιμαέστρος του περίφημου διαλόγου θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε να υπάρχει αντιπροσωπεία του ΟΗΕ εν πάση περιπτώσει. Ούτε τα προσχήματα και αυτό είναι επικίνδυνο.

Οταν δεν τηρούνται τα προσχήματα, καταλαβαίνετε πού πάμε. Απ' ό,τι φαίνεται, γιατί δεν μπορεί κανείς να είναι εντελώς βέβαιος, επειδή η κύρια στρατηγική είναι να δρομολογηθεί η υπόθεση του Κυπριακού, γίνονται διάφορες τακτικές κινήσεις από διάφορες πλευρές. Η κάθε πλευρά κοιτάζει μέσα σε αυτή την αρνητική λύση να αποσπάσει τη λιγότερο αρνητική για την πλευρά της.

Η Τουρκία π. χ. θέλει να πάρει τη μερίδα του λέοντος σε αυτή τη δρομολογημένη λύση, δε θέλει να αλλάξει ο συσχετισμός. Τα πράγματα επίσης είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, διότι έρχεται η ώρα να ανοίξει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από ό,τι φαίνεται η ΕΕ, συνεπής με τη φίλη της Αμερική και συνεπής και με τον καταμερισμό που έχουν κάνει μεταξύ τους, είναι διατεθειμένη να κάνει δεκτή μέχρι και την ένταξη δύο χωριστών κομματιών της Κύπρου, χωριστά του Ελληνοκυπριακού, χωριστά του Τουρκοκυπριακού ή να προηγηθεί το Ελληνοκυπριακό και μετά το Τουρκοκυπριακό.

Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι εδώ πια έχουμε μία πλήρη νομιμοποίηση της κατάστασης. Μέσα στις συνθήκες της Νέας Τάξης Πραγμάτων της περιοχής καταλαβαίνετε ότι από κει και πέρα η Κύπρος θα είναι μία πηγή που θα τροφοδοτεί σοβαρές εντάσεις, αλλά και το Αιγαίο.

Δρομολογείται η λύση και μέσα εκεί οι διάφοροι, είτε είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είτε οι έμμεσα, οργανώνουν τις τακτικές κινήσεις. Αλλά ο στρατηγικός στόχος από ό,τι φαίνεται θα προχωρήσει.

Θα δεχτεί τις συνέπειες και η Ελλάδα

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (ΕΤ): Με δεδομένη την κατάσταση, εσείς πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση και στην πρόταση Κάβανο και σε όσα σχέδια υπάρχουν για μορατόριουμ στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και γενικότερα τις προβλέψεις που κάνετε για το μέλλον;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Καταλαβαίνω την ερώτησή σας και είναι και δικαιολογημένη. Αλλά καταντάει και λίγο αστείο όταν μας λένε "κάντε προτάσεις", τη στιγμή που έχουμε μία κυβέρνηση που δεδομένο είναι ότι στηρίζει όλα τα σχέδια της Νέας Τάξης στην περιοχή, ακόμα και αυτά που τελικά οδηγούν στην αμφισβήτηση των εθνικών συνόρων.

Εδώ η κυβέρνηση, αν ήθελε, μπορούσε να χαράξει άλλη πολιτική. Είναι θέμα επιλογής. Τι ρίσκο δηλαδή θα είχε; Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι αυτό που κάνει. Και να σας πω και κάτι; Χτυπάει η καμπάνα και για την Ελλάδα. Θα δεχτεί η κυβέρνηση τις συνέπειες αυτής της πολιτικής που ακολουθεί και θα τις δεχτεί και η Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι η κυβέρνηση, είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Βρισκόμαστε σε μία τέτοια κατάσταση. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να τα δεχτεί. Οχι μόνο τα έχει δεχτεί, αλλά θεωρεί ότι έχουμε θετικές εξελίξεις και είναι ήρεμος ο πρωθυπουργός. Διότι δεν είναι να πεις ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιδράσει και επομένως μας καλεί να πούμε γνώμες και αντιδρά, συναντάει δυσκολίες, σκέφτεται πώς να οργανώσει την τακτική της.

Η κυβέρνηση έχει οργανώσει τη συμμόρφωση και υποταγή και συμμετέχει ενεργητικά σε αυτό το σχέδιο. Δεν έχει δυσκολίες να αντιδράσει. Δε θέλει να αντιδράσει. Πείτε μου σε ένα ζήτημα που της είπαν κάτι να κάνει και αντέδρασε. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολιτικοί φιλοδυτικοί, οι οποίοι τουλάχιστον και σε ορισμένα ζητήματα αντιδρούσαν. Το '74 ο Καραμανλής είπε "βγάζω την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ".

Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να υιοθετεί κανείς την πολιτική του ΚΚΕ για να αντιδράσει. Εμείς θεωρούμε ότι μπορείς να αντιδράσεις και χωρίς να είσαι κομμουνιστής.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί το συγκεκριμένο τύπο πυραύλων η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Πρέπει να σας πω για άλλη μία φορά ότι εμείς το όλο θέμα το χειριζόμαστε μέσα στη συνολική πορεία του Κυπριακού. Από τα στοιχεία που έχουμε και εμείς υπόψη μας εμφανίζεται και είναι ένα αμυντικό όπλο. Και με αυτή την έννοια δεν μπορεί κανείς να πει ότι μία χώρα, ένα ανεξάρτητο κράτος, που είναι και στο μάτι του κυκλώνα, σε μία πολύ μικρή απόσταση από την Τουρκία, δεν μπορεί να θωρακίσει την άμυνά της.

Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω επίσης, γιατί στα διεθνή ζητήματα όλοι μπορεί να έχουμε γνώμη, είναι ότι το νησί αυτό πρέπει πριν από όλα να θωρακιστεί από την αμερικανική πρωτοβουλία για τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Με αυτή την έννοια μπορεί κανείς να δει και αυτό το ζήτημα της άμυνας. Αλλά πρέπει να θωρακιστείς πολιτικά κατ' αρχήν από αυτήν την πρωτοβουλία. Διότι και τώρα κάνουμε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η άμυνά μας πρόκειται να προστατευτεί;

Ισα ίσα είναι ένα βήμα προς τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική υπονόμευση της άμυνας της χώρας, για να μην πω οικονομική κλπ. Αρα εμείς το θέμα των εξοπλισμών το εντάσσουμε μέσα στη γενικότερη πολιτική αντιμετώπιση των ζητημάτων, όχι σε μία στενά στρατιωτική που δεν έχει μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ