Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπερεξουσίες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Ανεξέλεγκτοι καθίστανται ουσιαστικά οι υπάλληλοι που απαρτίζουν το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τους παρέχονται τεράστιες εξουσίες, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με αυτό, καταργείται το τραπεζικό, επιχειρηματικό, φορολογικό και χρηματιστηριακό απόρρητο και το ΣΔΟΕ θα μπορεί να διενεργεί έρευνες σε οποιοδήποτε χώρο, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό του (επαγγελματική στέγη, κατοικία, αποθήκη κλπ.). Ωστόσο, στις περιπτώσεις που γίνονται έρευνες εκτός της επαγγελματικής στέγης πρέπει να υπάρχει άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα ή συγκατάθεση του ελεγχόμενου, ενώ στις περιπτώσεις ερευνών σε κατοικία είναι υποχρεωτική η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μπορούν επίσης να οπλοφορούν και να έχουν προσβάσεις στα τηλεπικοινωνιακά μέσα, θα εργάζονται όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες της βδομάδας και θα φέρουν ειδική ενδυμασία και διακριτικά, εκτός από τις περιπτώσεις που θα έχει δοθεί εντολή να φέρουν πολιτική περιβολή.

Επίσης, θα μπορούν να κάνουν ανακρίσεις, συλλήψεις, κατασχέσεις εμπορευμάτων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στις κατασχέσεις διάφορων στοιχείων δεν προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα να υπάρχει σχετική εισαγγελική εντολή, αλλά στις περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος αρνείται να παραδώσει τα αποκαλυφθέντα στους ελεγκτές ή όταν από πραγματικά περιστατικά προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες απόκρυψης στοιχείων που αποδεικνύουν την τέλεση του οικονομικού εγκλήματος, τότε ενημερώνεται ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και κινεί τις νόμιμες διαδικασίες για την εισαγγελική συνδρομή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ