Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σκάνδαλο με τα εξευτελιστικά μισθώματα

Αντί συμβολικών ποσών εκχωρούνται, τις πιο πολλές φορές, οι εγκαταστάσεις και οι μονάδες του ΕΟΤ

Αποκαλυπτικός για το μέγεθος του σκανδάλου που συντελείται σε βάρος του ΕΟΤ και την περιουσίας του, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου της χώρας, είναι ο τρόπος που δίνονται οι μονάδες και οι εγκαταστάσεις του ΕΟΤ για ενοικίαση σε ιδιώτες και τα εντελώς συμβολικά - εξευτελιστικά - μισθώματα που πληρώνονται. Εδώ κανείς θα συναντήσει σε όλο τους το μεγαλείο τιςπελατειακές σχέσεις που διατηρούν οι εκάστοτε κυβερνώντες με ομάδες ιδιωτικών συμφερόντων, οι οποίες με το σύστημα των μακροχρόνιων μισθώσεων νέμονται την κρατική περιουσία, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των ημέτερων κάθε φορά αεριτζήδων.

Ο "Ρ" επεξεργάστηκε τα ετήσια μισθώματα που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα οι σύλλογοι εργαζομένων στον ΕΟΤ, τόσο αυτά που ίσχυσαν το 1996, όσο και εκείνα που προϋπολογίζεται ότι "θα" εισπράξει το 1997. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτουν... μαργαριτάρια. Τα ποσά έναντι των οποίων μισθώνονται - στην πραγματικότητα χαρίζονται - στους ιδιώτες μονάδες, καταστήματα, αιγιαλοί, είναι καταπέλτης γι' αυτή τη σκανδαλώδη πολιτική που επιμένει η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόζει και να την ονομάζει "εκσυγχρονισμό"!

Οπως φαίνεται και στον πίνακα με τις ενδεικτικές περιπτώσεις που δημοσιεύει ο "Ρ", νοικιάζεται ολόκληρο "Ξενία", αυτό της Ανδρου, προς 84.094 δρχ. το μήνα, ενώ μόλις προς 357.265 δρχ. το μήνα μισθώνεται το "Ξενία" Σκύρου. Εξίσου προκλητικό είναι το μίσθωμα που απολαμβάνει ο μισθωτής που εκμεταλλεύεται χρόνια τώρα το εστιατόριο του Λυκαβηττού. Ποιος Αθηναίος δεν έχει πιει καφεδάκι εκεί πάνω χρυσοπληρώνοντάς το; Και είναι εκατοντάδες αυτοί οι Ελληνες και ξένοι τουρίστες που περνούν καθημερινά από εκεί. Κι όμως, κάποιοι αρμόδιοι στον ΕΟΤ έκριναν αρκετά "δίκαιο" το μίσθωμα των 428.583 δρχ. το μήνα. Ε, δε θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς πόσο συμβολικό είναι αυτό το ποσό, όταν τέτοια μισθώματα καλούνται να πληρώσουν μετά την απελευθέρωση των μισθώσεων μιας "τρύπας" ψιλικατζίδικα!

Θα είχε, δε πολύ ενδιαφέρον να μπορούσε κάποιος επίσημα να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο εδώ και χρόνια η ΠΕΛΛΑ ΑΕ καταβάλει, με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, μηνιαίως το... ακριβότατο τίμημα των 292 δρχ. για κατάστημα στη μαρίνα Ζέας Πειραιά και άλλος μισθωτής για κατάστημα στην ίδια μαρίνα 40.246 δρχ. το μήνα. Και ας σημειωθεί ότι αυτά τα ποσά είναι "προϋπολογισμός" εισπράξεων, ενώ σύμφωνα με τους συλλόγους εργαζομένων στον ΕΟΤ, από αυτά καταβάλλεται μόλις το 50% κάθε χρόνο!

Από τις λίστες των μισθωμένων μονάδων και περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, προκύπτει επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται συγκέντρωση δύο ή τριών καταστημάτων στα χέρια ενός ιδιώτη ή εταιρίας. Για παράδειγμα η "Διόνυσος ΖΟΝΑΡΣ ΑΕ" εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα το τουριστικό αναψυκτήριο και το εστιατόριο του "Διόνυσος" Λυκαβηττού, καθώς και το εστιατόριο "Διόνυσος" στου Φιλοπάππου. Ιδιος ιδιώτης εμφανίζεται να έχει μισθώσει τα κυλικεία της ακτής Αλίμου και το εστιατόριο της ακτής Αλίμου, ενώ η "ΠΕΛΛΑ ΑΕ" έχει δύο καταστήματα στη μαρίνα Ζέας και ένα στη μαρίνα Βουλιαγμένης.

Να πούμε, τέλος, ότι υπάρχουν και κάποια λογικά μισθώματα, τα οποία φαίνονται σαν μύγα μέσα στο γάλα, με τα υπόλοιπα εξευτελιστικά που αποδεικνύουν τον κανόνα: ότι αυτές οι συμβάσεις είναι η πεμπτουσία των πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων με κάποιους ημέτερους χρυσοθήρες και σε καμία περίπτωση η ουσιαστική αξιοποίηση του θησαυρού του ΕΟΤ προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα του και της ανάπτυξής του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ