ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Καμία ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο της Νέας Γιουγκοσλαβίας δεν έφερε, ούτε ήταν, βέβαια, δυνατό να φέρει η έλευση του 1997. Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και των φοιτητών συνεχίστηκαν χτες για 45η μέρα και ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη μείζονα πολιτική κρίση που σαρώνει τη χώρα από τα μέσα Νοέμβρη, εστιάζοντας το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στις επικείμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα "οδηγήσουν τη Σερβία στην οικονομία της αγοράς".
Ωστόσο, οι αποχρώσες διαφορές της πρωτοχρονιάτικης διαδήλωσης από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών στο Βελιγράδι ήταν ελάχιστες. Το βράδυ της Τετάρτης, γύρω στις 8.30, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Βελιγραδίου με την ανοχή των πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων και συγκεντρώθηκαν έξω από το ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο. Με ταμπούρλα, κατσαρόλες, σφυρίχτρες ακόμα και με σειρήνες πλοίων, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πρωτοτυπήσουν, προκαλώντας το μεγαλύτερο δυνατό θόρυβο με σκοπό να σαμποτάρουν το βραδινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν ανάψει κεριά έξω από τα κτίρια της τηλεόρασης και της εφημερίδας "Πολίτικα" για να θρηνήσουν το "θάνατο της αλήθειας". Η χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς θεωρείται γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κυκλοφορίας των ελάχιστων αντιπολιτευόμενων εφημερίδων και αντικυβερνητικών ραδιοσταθμών. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημοσιογράφου Μίλος Βάσιτς στο "Ρόιτερ", η κυκλοφορία της "Βρέμε" έχει διπλασιαστεί φθάνοντας τα 60.000 φύλλα, ενώ η ακροαματικότητα του ραδιοσταθμού Β - 92 έχει αυξηθεί, καθώς ο αριθμός των 300.000 ακροατών πριν από ένα τρίμηνο έχει ξεπεράσει σήμερα τους 800.000! "Ακόμη και οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης έχουν βαρεθεί. Εχουμε μάθει ότι τις καθημερινές ειδήσεις τις γράφουν τέσσερα άτομα υπό το βλέμμα σωματοφυλάκων, ενώ τρεις από αυτούς ακούνε τον Β - 92 για να μαθαίνουν τι δεν μπορούν να γράψουν!", σημειώνει ο Μίλος Βάσιτς στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Μιλόσεβιτς αναφέρθηκε σύντομα στις "εξωτερικές και εσωτερικές δυσκολίες που γνωρίσαμε, προπάντων τους τελευταίους μήνες", χωρίς άλλη αναφορά στις διαδηλώσεις των 45 ημερών! Υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία και την άρση των διεθνών κυρώσεων, ο Σέρβος Πρόεδρος έκανε ένα θετικό απολογισμό, υποστηρίζοντας ότι μέσα στο 1996 παρατηρήθηκε αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Αναγνώρισε, πάντως, ότι "η ζωή ενός μεγάλου μέρους των πολιτών εξακολουθεί να είναι δύσκολη". Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Μιλόσεβιτς έκανε λόγο για "μεγάλες δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την ιδιοκτησία", εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων...
Ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς εξέδωσε χτες η Ιερά Σύνοδος της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας μετά από πολύωρη συνεδρίαση.
"Το καθεστώς επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια και να προκαλέσει αιματοχυσία, αποκλειστικά για να διαφυλάξει την εξουσία του", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους 35 Σέρβοι επίσκοποι, που μίλησαν ακόμη και για "νόθευση της λαϊκής ψήφου και κατάπνιξη των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών" από τη σερβική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση των επισκόπων αναγνώστηκε στη διάρκεια χτεσινής συγκέντρωσης των οπαδών της αντιπολίτευσης στο κέντρο του Βελιγραδίου και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα...