Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μήνυμα από τους... ονειροπαρμένους

Μουσική συνύπαρξη Νταλάρα, Μπρέγκοβιτς για την Ολυμπιάδα του 2004

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ενώνουν τις φωνές τους υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004. Το βραδάκι της 2 του Ιούλη, από το προαύλιο του Ζαππείου, θ' ανοίξουν την αυλαία σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα διοργανώσει η Επιτροπή Διεκδίκησης μέχρι τις 28 Αυγούστου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών. Νταλάρας και Μπρέγκοβιτς θα συνεργαστούν για πρώτη φορά. Οπως αποκάλυψαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτός από τη μουσική, τους ενώνει κι η αγάπη για τον αθλητισμό. "Είμαι οπαδός των Ολυμπιακών Αγώνων. Από μικρό παιδί έτρεχα κι αγάπησα το στίβο. Αργότερα ένιωσα την ανάγκη να αποτραβηχτώ από τα εμπορευματοποιημένα αθλήματα. Πικράθηκα πριν λίγα χρόνια όταν έμεινε μετέωρη η πρόταση της Αθήνας. Για μεγάλο διάστημα έσερνα μέσα μου μια άσχημη διάθεση. Ηταν μεγάλη αδικία. Πέρασαν χρόνια, άλλαξαν πολλά, οι αθλητές μας ανέβηκαν ψηλά κι η Ελλάδα με την Αθήνα έχουν ανάγκη την Ολυμπιάδα" τόνισε ο Γ. Νταλάρας.

Ο Γκ. Μπρέγκοβιτς έζησε από κοντά τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 1984, στη γενέτειρά του, το Σαράγεβο. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές μιας πόλης. Εκείνη την εποχή κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τραγική μοίρα που περίμενε το Σαράγεβο. Ηταν ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Εύχομαι στην Αθήνα να ζήσει τις ευτυχισμένες στιγμές της Ολυμπιάδας και ποτέ τα δεινά που πέρασε το Σαράγεβο. Ειδικά σήμερα, τα Βαλκάνια χρειάζονται το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης που εκπέμπουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες", υπογράμμισε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπόρεσαν πάντως να καλλιεργήσουν τη φιλία και την ειρήνη στη μαρτυρική Βοσνία. Μήπως όλα αυτά περί μηνυμάτων και ολυμπιακού πνεύματος, στις μέρες μας δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μία ουτοπία; "Οι καλλιτέχνες και οι αθλητές είναι ένα όμορφο ονειροπαρμένο μέρος της ανθρωπότητας.Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε. Δεν έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε. Εάν φανταστούμε τον κόσμο σαν ένα ωραίο φαγητό, οι καλλιτέχνες και οι αθλητές είναι το αλάτι του", απάντησε στο παραπάνω θεωρητικό ερώτημα ο Γκ. Μπρέγκοβιτς. Ανάλατες είναι όμως και οι Ολυμπιάδες που περιορίζονται στα όρια εμπορικών πράξεων κι εφήμερων εορτασμών.

Η επιτροπή διεκδίκησης παρουσίασε χτες τις σκέψεις της για το πολιτιστικό πρόγραμμα στην περίπτωση που η Αθήνα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2001, θα ξεκινήσει η πνευματική Ολυμπιάδα σε μέρη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας για την ιστορία του Ολυμπισμού, στους Δελφούς, την Επίδαυρο, τη Νεμέα, τους Φιλίππους, τη Μακεδονία, το Μαραθώνα, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Αρχαία Ολυμπία και το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ